Osm Čechů vyrábělo pro Švédsko amfetamin. Teď jim hrozí až 18 let

Tresty v rozmezí deseti a osmnácti let vězení hrozí osmi Čechům, kteří v tajné laboratoři vyrobili pro švédský trh nejméně 3,5 tuny amfetaminu. S odvoláním na státní zastupitelství o tom informoval server iRozhlas.cz. Prodej pořízeného množství drogy by na severu vynesl bezmála miliardu korun.

Věk obžalovaných se pohybuje mezi třiceti a čtyřiašedesáti lety. V drogovém prostředí se prý všichni pohybují už dlouho, obžaloba se týká případů z let 2013 až 2016. „Podstatou jejich protiprávního jednání je výroba amfetaminu, jeho vývoz a následná distribuce do Švédska,“ řekla iRozhlasu dozorující státní zástupkyně Petra Pazderková.

Podle zástupců policejních sborů gang nejméně pět let zásoboval amfetaminem území téměř celého Švédska, zejména pak v okolí Malmö na jihu země. V samotném Česku amfetamin naopak nekončil téměř vůbec, protože mezi zdejšími závislými je oblíbenější pervitin – zatímco ve Švédsku platí za druhou nejběžnější drogu hned po marihuaně.

Rádius Švédsko – Česko – Maďarsko

Podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha vedle Švédska a Česka operoval gang i v Maďarsku a tuzemská policie do řešení případu musela zapojit i kolegy z Německa, Bosny a Hercegoviny nebo Chorvatska.

Laboratoř, která k výrobě amfetaminu sloužila, se podařilo najít už loni nedaleko centra Jablonce nad Nisou. Pachatelé dokázali získat několik desítek kilogramů drogy při jednom výrobním cyklu. Podle policie dokázala vyprodukovat více drogy než například v Česku mnohem známější varny pervitinu. Policisté v laboratoři nalezli 700 litrů chemikálií potřebných pro výrobu drogy a 600 litrů odpadu, který při výrobě vznikl.