Autokempům se zloději nevyhýbají, za týden ukradli věci za statisíce

UDÁLOSTI: Desítky krádeží a škody ve stovkách tisíc korun – výsledek prvního červencového týdne v českých kempech (zdroj: ČT24)

O věci za statisíce korun přišli jen během prvního prázdninového týdne lidé v českých autokempech. Policie proto radí, aby lidé ani na dovolené nezapomínali na opatrnost – zamykali auta i kola a zavírali stany.

V kempech kradou zloději nejraději totéž, co kdekoli jinde – peněženky a mobilní telefony. Často jim stačí do kempu přijít. Když policisté vyrážejí na obhlídky tábořišť, zjišťují, že lidé zapomínají například zavřít okna u aut, nezamykají kola ani karavany a pokud stanují, tak nechávají stany otevřené. „Ideální příležitost pro zloděje,“ poznamenal policejní mluvčí Aleš Brendl.

Zloději mají některé kempy obzvlášť rádi. Například na východě Čech se často vracejí do autokempu v Jinolicích. Loni v něm došlo k nejvyššímu počtu krádeží v regionu a letos jen během prvního týdne kradli už čtyřikrát.

Ke krádežím dochází hlavně v noci, podle majitelů konkrétně o víkendu mezi třetí a pátou hodinou. Potmě se zloději snadno dostanou kolem recepce a pak využívají toho, že lidé buď dlouho vysedávají venku, nebo naopak již spí. V minulosti policie zaznamenala případy, kdy zloděj v noci rozřízl stan, jindy zase okradl lidi, kteří spali v kempové chatce – dovnitř vlezl otevřeným oknem.

I přes jasnou statistiku a upozornění policie jsou ale lidé na dovolené stále bezstarostní. I když kemp nabízí bezplatné uložení cenných věcí v trezorech, ty zejí prázdnotou. „Vůbec trezor nevyužívají. Dají si to do auta, že jim to stačí,“ přiblížila provozovatelka kempu na Jičínsku Irena Hůlová.