Odvrácená tvář festivalů: Množství extáze roste, prevenci nasadí i rádia včetně... stanice dechovky

Sezona letních festivalů je v plném proudu – a s ní chtě nechtě také nelegální doprovod v podobě drog. Policie slibuje pečlivé kontroly. Jen loni například zadržela rekordní množství extáze: přes 30 tisíc tablet. V boji s návykovými látkami má pomoci také kampaň v rozhlase.

„V posledních letech můžeme konstatovat nárůst popularity MDMA (methylendioxy-N-methamfetamin – jinak extáze) jako stimulační drogy, zejména u mladých lidí, a zvýšení dostupnosti tablet s vysokým obsahem MDMA,“ potvrzuje vrchní komisařka Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Za první polovinu roku 2017 zatím celníci zadrželi 11 tisíc tablet extáze. To je víc než za celý rok 2015. Během letních open-air festivalů proto chystá Policie ČR více kontrol. Zaměří se na dodržování pořádku, kontrolu řidičů a právě drogovou trestnou činnost.

„Na těchto akcích se podílejí nejen uniformovaní policisté, ale i policisté Služby kriminální policie a vyšetřování,“ řekla Eva Kropáčová, vrchní komisařka z odboru tisku Policejního prezidia České republiky.

MDMA již není okrajovou nebo subkulturní drogou užívanou v tanečních klubech, ale užívá ji širší spektrum mladých lidí v běžnějších prostředích nočního života, jako jsou bary a večírky. Jedná se o celoevropský trend.
Barbora Kudláčková
vrchní komisařka Národní protidrogové centrály

Preventivní opatření proti drogám chystá například hudební festival Colours of Ostrava. „Celému festivalu předchází dlouhá a důkladná příprava a koordinace nejen s policií, ale i s celým integrovaným záchranným systémem. Platí zákaz vnášení a konzumace drog v areálu,“ řekl Jiří Sedláček, mluvčí festivalu.

Policie o prázdninách chystá i speciální rozhlasovou kampaň. Do vysílání tří stanic nasadí devět variant audiospotů, které varují i před řízením pod vlivem drog. Vysílat je kromě Českého rozhlasu a Impulsu budou také na Prvním dechovkovém rádiu. Kampaň „Nenech se ovlivnit“ upozorňuje v jednom ze spotů na pomalou reakceschopnost zdrogovaného řidiče.

V prostředí nočního života a taneční scény jsou nejčastěji užívanými nelegálními látkami konopné drogy, extáze, kokain a amfetaminy. S užíváním drog v tanečních klubech se přitom pojí řada rizik.

„Mezi zdravotní a sociální dopady patří akutní zdravotní stavy, jako např. bezvědomí či úraz, agresivní chování a násilí, rizikový nebo nechtěný sex a řízení pod vlivem alkoholu nebo drog,“ uvádí zpráva Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.