Po pátečních bouřkách čeká Česko polojasný až oblačný víkend

Předpověď počasí pro nadcházející víkend a další týden (zdroj: ČT24)

Meteorologové v pátek varovali před silnými bouřkami, které od pátečního odpoledne do večera udeřily na území republiky. Hromy a blesky zároveň otevřely cestu k příjemnému víkendu s polojasnou až oblačnou oblohou a teplotami blížícími se třicítce. Podle předpovědi počasí bude nejtepleji na jihovýchodě země, kde se teploty v neděli vyšplhají až ke 33 stupňům.

Meteorologická výstraha před pátečními bouřkami platila pro celou republiku od dvou odpoledne až do jedenácti večer. „Bouřky po jedenácté hodině večer skutečně slábnou, nejsilnější v té doby byly mezi Příbramí a Pískem,“ uvedla ve 23:20 meteoroložka Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

V průběhu pátku byly hlášeny bouřky například severu Čech nebo na Blanensku, kde vítr pokácel stromy a déšť zatopil některé sklepy.

V pátek večer se situace zhoršila rovněž na Žďársku, kde hrozilo nebezpečí kvůli přívalovému dešti. V zasažených oblastech se očekávalo rozvodnění toků či zatopení sklepů. 

V pátek odpoledne se bouřky objevovaly především na severu a severovýchodě republiky. Meteorologové varovali, že přes Česko v pátek postupovala k východu frontální vlna a za ní se měly vytvářet bouřky. Doprovázelo je místy i krupobití, silný vítr s nárazy okolo 70 kilometrů v hodině a přívalové srážky s úhrny až 30 milimetrů.

Přívalový déšť  mohl podle výstrahy ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst nebo sklepů. Lidé by také kvůli nárazovému větru měli zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty, například zahradní nábytek, doporučili meteorologové.

Víkend na třicítce

Bouřky měly ustávat k večeru, už v sobotu se vyčasí, jen na severovýchodě republiky se mohou ještě přeháňky a bouřky ojediněle objevit. Denní teploty s polojasnou nebo oblačnou oblohou vystoupají na 24 až 28 stupňů, jih Moravy se může připravit až na jednatřicítku.

V neděli večer se pak pravděpodobně opět promění ráz počasí, neboť se od jihozápadu začnou nasouvat mračna a přinesou s sebou první přeháňky a bouřky. Pondělí bude tedy hodně deštivé, zbytek týdne spíše oblačný.

Co se týče teplot, tak ty se na začátku týdne ještě udrží v rozmezí mezi 26 a 30 stupni Celsia, následně však půjdou směrem dolů. „Ve středu už pocítíme mírné ochlazení, bude kolem čtyřiadvaceti. Ve čtvrtek teploty klesnou až na 22 °C,“ upřesnila meteoroložka ČT Zuzana Krejčová.