Počasí svádí ke koupání, pozor ale na kvalitu vody

Události: Počasí svádí ke koupání, pozor ale na kvalitu vody (zdroj: ČT24)

Pěkné počasí táhne lidi k vodě. Navzdory očekávaným bouřkám zůstanou teploty vysoké i v následujících dnech, a přinesou tak zvýšený zájem o koupání. Lidé by si ale měli dát pozor na kvalitu vodu, na některých místech se už začala zhoršovat.

Teplé letní počasí se začíná projevovat na kvalitě vody v přírodních koupalištích. Nejhůře je na tom rybník Šeberák v Praze. Zákaz koupání tady platí už od 12. června, kdy tu pražští hygienici naměřili masivní výskyt sinic. Lidé, kteří sem ve druhý sváteční den dorazili, ale o zákazu většinou vůbec nevěděli.

Sinice můžou vyvolat alergickou reakci, záněty spojivek, nebo dokonce žaludeční obtíže a bolesti hlavy. O špatné kvalitě vody musí provozovatel koupaliště informovat. „Má povinnost označit u všech vstupů na koupaliště v nesmazatelné podobě a na viditelném místě informaci o kvalitě vody,“ upřesnila hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. 

Například na hostivařské nádrži, kde také kvůli sinicím není voda vhodná ke koupání, taková cedule u vstupu ale ve čtvrtek chyběla. 

Vodu v přírodních koupalištích testují v létě hygienici každý týden. Vedle mikrobiologického rozboru sledují také viditelnost a teplotu. Informace si pak lidé můžou najít na webu Koupacívody.cz.

Kde se (ne)koupat?

  • Nevhodná ke koupání je aktuálně voda na čtyřech z hygieniky sledovaných míst v Česku: v pražské Hostivaři, na koupališti v Janovicích nad Úhlavou, ve Velkém rybníku na Karlovarsku a také ve vodní nádrži Sedlice na Vysočině.
  • Na mnoha místech se ale dá koupat bez obav. K nejteplejším nádržím patří momentálně Těrlicko na Českotěšínsku nebo Brněnská přehrada. Tam má voda v místech, kde Svratka ústí do přehrady, 23 °C.

Do pondělka bude ještě teplo, takže kvalita vody se může dál mírně zhoršovat. Od poloviny příštího týdne ale budou maximální teploty jen kolem 20 stupňů a takové počasí kvalitě vody jedině svědčí.