Města jsou poloprázdná, turisté vzali o svátcích Krkonoše útokem

Krkonoše přitáhly o svátcích spoustu turistů (zdroj: ČT24)

Dva dny svátků a k nim dva víkendy vylákaly lidi z měst. Řada jich využila příznivého počasí a vydala se na hory. Kvůli prvnímu velkému turistickému náporu je například v Krkonoších složité na poslední chvíli sehnat volné ubytování. Na mnoha místech byl dokonce první sváteční den problém i jen zaparkovat.

Parkoviště pod Černou horou se ve sváteční ráno naplnilo během pár minut. Kdo si jen trochu přispal, musel už hledat místo jinde. Jenže turisté obsadili nejvyšší české hory od Žacléře po Harrachov.

Například hotely ve Špindlerově Mlýně nabízejí – celkově – deset tisíc lůžek. „Nevyplácí se přijíždět na poslední chvíli. Špindl je v tuto chvíli hodně vyprodaný,“ upozornil Martin Jandura z tamního infocentra. „Nicméně volná místa ještě jsou,“ doplnil pro zájemce, kteří si ubytování nezarezervovali dopředu. Neobsazená lůžka by se ale dala spočítat pomalu na prstech.

Češi se vrací do hor

„Němci, Poláci a bohudíky opět narostl počet Čechů,“ vypočítává Jandura, odkud do Špindlerova Mlýna přijíždí na letní sezonu nejvíce turistů. „Chorvatsko zdražuje, a myslím, že Češi tak správně zvolili české hory,“ vysvětlil zvýšený zájem tuzemských hostů. 

Do Krkonoš nejezdí jen za horskou turistikou, hledají také adrenalin. Mnoho lidí se vypravilo do Jánských Lázní, kde vyrostlo hlavní lákadlo letošní sezony – stezka korunami stromů. Kdo si chce ale nejnovější krkonošskou atrakci projít, musí počítat s dlouhou frontou.

Podle hoteliérů je už teď o Krkonoše viditelně větší zájem než ve stejném termínu loni. A to špička letní sezony teprve přijde – obvykle na přelomu července a srpna.