Berle i čočky. Na budoucího ministra zdravotnictví už teď čeká řada úkolů

Nadstandardy a zdravotnické pomůcky tématem pro novelu (zdroj: ČT24)

Změny v proplácení zdravotnických prostředků pojišťovnami nebo nadstandardy patří k bodům, které budou nejspíše čekat nového ministra zdravotnictví po podzimních volbách. V současné době stále platí rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2013, které lidem znemožňuje doplatit si například lehčí sádru nebo čočku. Soud nedávno také zrušil část zákona, která se zabývá proplácením zdravotnických pomůcek.

Ústavní soud před čtyřmi lety zrušil zdravotnické nadstandardy, kterými si zájemci o lepší péči dopláceli finanční rozdíl mezi nadstandardem a částkou hrazenou pojišťovnou. Nyní si výdobytky medicíny musí uhradit celé.

Změna nejvíce zasáhla čočky

Změna a související nárůst cen se týkají především lepších očních čoček, u nichž Češi možnost připlácet si za léčbu využívali nejčastěji. Pokud chce pacient lepší čočku dnes, musí nemocnici zaplatit jak materiál, tak i operaci.

Oční lékaři ale opakovaně žádají, aby alespoň lidem s astigmatismem, tedy formou oční vady, pojišťovny hradily jak zákrok, tak lepší čočku. Tu by podle nich z celkového počtu sta tisíce operovaných ročně potřebovalo až 8 tisíc lidí. 

„Snažili jsme se upravit alespoň hodnotu bodu, která je dnes pojišťovnou hrazená. Ani tam se nám zatím nedaří příliš pojišťovnu přesvědčit,“ uvedl ke snahám o změnu Pavel Studený, zástupce přednosty Oftalmologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. 

„Ministerstvo zdravotnictví je ochotno se o této úhradě do budoucna bavit. Čekali jsme na rozhodnutí Ústavního soudu,“ uvádí náměstkyně ministryně zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Novela je potřebná

Podle odborníků na zdravotnické právo musí přijít novela, která situaci ohledně nadstandardů znovu vyřeší, a to koncepčně. Shodli se na tom na konferenci na pražské právnické fakultě.

„Nevidím důvod, proč by si rozdíl v ceně s nějakou jinou alternativou pacient nemohl doplatit naprosto legálně. Nevidím v tom nic nespravedlivého, nerovného ani nevhodného,“ domnívá se například Petr Šustek z Centra zdravotnického práva. 

U léků už podle expertů systém funguje – jedna varianta je plně hrazená a další s doplatkem. „Další na řadě jsou velmi pravděpodobně zdravotnické prostředky. Už proto, že Ústavní soud zrušil současnou úpravu,“ předpokládá Pavel Hroboň z Centra zdravotní ekonomie a managementu. O změně v hrazení zdravotnických pomůcek, jako jsou vozíky, berle či sluchadla pojišťovnami, rozhodl soud letos v červnu.

Podle ústavních soudců je nezbytné přijmout novou komplexní úpravu systému úhrad, a proto dali zákonodárcům čas na změnu do konce roku 2018. Napsat novou část zákona už bude úkolem pro nového ministra zdravotnictví po podzimních volbách.