ČSSD restartuje kampaň, Zaorálek slibuje konec vnitřních sporů

Události, komentáře: Předvolební kampaň začíná (zdroj: ČT24)

Grémium ČSSD chce, aby utichly debaty o podobách kandidátek v jednotlivých krajích. Celostátní volební lídr Lubomír Zaorálek se chystá regiony objet a kandidáty přemluvit, aby vystupovali jako „jeden manšaft“. Sociální demokraté také představili změny, které provedou s kampaní pro podzimní sněmovní volby. Součástí je i nové logo.

Zatímco většina parlamentních stran již naplno vstoupila do kampaně a tématem diskusí jsou jejich programové priority, sociální demokraté – kteří přitom zatím mají nejpočetnější zastoupení v obou parlamentních komorách i ve vládě – se ještě zotavují z nedávných vnitřních sporů, které vyvrcholily odstoupením Bohuslava

Sobotky z pozice předsedy ČSSD a volebního lídra.

Předcházel tomu nejen dramatický propad preferencí, ale také spory o podobu kandidátek v některých krajích,

zejména v jižních Čechách a Praze. Nový lídr Lubomír Zaorálek však chce, aby debaty o nich ustaly. „Debaty, které jsme měli kolem kandidátek a podobně, dnes končí. Na grémiu jsme to uzavřeli,“ ujistil Zaorálek.

Chystá se také navštívit všechny kraje, aby jednal s jednotlivými lídry kandidátek. „Popovídám si s nimi o tom, že jsme v tuto chvíli jeden manšaft,“ dodal Zaorálek po jednání grémia ČSSD.

Sociální demokracie zároveň představila nové logo. Jedná se o růži z horního pohledu vloženou do čtverce. Vizuální styl i nadále sází na oranžovou a bílou barvu. „Je to úprava loga, základní motiv tam držíme. Identita sociální demokracie nebude zpochybněna, bude to v novém hávu,“ podotkl lídr strany.

Změna loga přišla den poté, co ČSSD představila svého nového volebního stratéga. Stal se jím Robert Žanony, který má podíl třeba na vítězstvích slovenské strany SMER-SD nynějšího premiéra Roberta Fica.

Lubomír Zaorálek se také dočkal ujištění od Bohuslava Sobotky, že nenapodobí některé bývalé předsedy ČSSD a nevytvoří konkurenční politické uskupení. „Já mu (Sobotkovi) říkal: A neplánuješ odjet do nějakých hor, neplánuješ objímat stromy.  A on dokonce řekl: Mohu ti slíbit, že neplánuju ani založit nějakou politickou stranu. Což bohužel bývalo zvykem některých předsedů,“ poznamenal Zaorálek.

Připomněl tak, že se v posledních sedmi letech musela ČSSD opakovaně utkat mimo jiné se stranami, které založili její bývalí předsedové. V roce 2010 ji připravila bezmála o pět procent hlasů SPOZ Miloše Zemana, před čtyřmi lety potom šla do sněmovních voleb kromě SPOZ i LEV21, jejímž předsedou – ovšem nekandidujícím – byl Jiří Paroubek.