Prezident se pokusí hlídat svá ústa, v kritice politiků se zdrží „živočišných termínů“

Uctivější ke kolegům-politikům se pokusí být prezident republiky Miloš Zeman. Slíbil to při zahájení návštěvy Kraje Vysočina. Konkrétně řekl, že je nebude označovat „živočišnými termíny“. Mírnit se ale bude pouze ve formě, nikoli obsahu. Zdůraznil, že se jeho kritika týká „politických antitalentů“.

Miloš Zeman v posledních měsících opakovaně kritizoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). V rozhovoru pro TV Barrandov koncem minulého týdne hovořil o tom, že Sobotka podle něj porušil koaliční smlouvu. Mimo jiné řekl, že má předseda vlády charisma lahve od okurek, a sklouzl i k ostřejším slovům.

Vysočinský krajský zastupitel Milan Plodík (KSČM) však prezidenta, který přijel region navštívit, upozornil, že mu taková vyjádření škodí u voličů. Zastupitel to zjistil, když pro Miloše Zemana sbíral podpisy pro prezidentskou volbu a lidé na některá prohlášení hlavy státu reagovali nelibě. „Chtěl bych poprosit, jestli byste si mohl po zbytek funkčního období uložit bobříka mlčení v nevhodných slovech,“ požádal zastupitel prezidenta.

Ten reagoval, že bobříka mlčení slíbit nemůže, ale pokusí se svá vyjádření zmírnit. „Omezím své verbální projevy a nebudu označovat některé politické antitalenty živočišnými termíny,“ řekl Miloš Zeman. Podotkl však, že „pokud nebudeme dodržovat smlouvy, stane se z politiky chaos“.

Prezidentova kritika EU: Chybí jí důvěryhodné vedení i koncepce

V diskusi s krajskými zastupiteli hovořil prezident také o Evropské unii. Té podle něj chybí silní, respektovaní a důvěryhodní politici a také koncepční politika. „Evropská unie se musí zbavit záplavy technických směrnic a místo toho přijímat dlouhodobá koncepční opatření,“ řekl Miloš Zeman.

Svoji návštěvu na Vysočině zahájil prezident v krajském městě Jihlavě. Odtud se vydá do Smrčné a do Třeště. V dalších dnech zavítá do Jaderné elektrárny Dukovany, bude besedovat s lidmi v Humpolci na Pelhřimovsku a v Heřmanově na Žďársku.

Návštěvou Vysočiny zakončí prezident čtvrté kolo svých cest po regionech České republiky. Poté ho čeká zhruba dvoutýdenní dovolená. I při ní se vydá na Vysočinu, část z ní by měl strávit ve své chalupě v Novém Veselí, zbytek na zámku ve středočeských Lánech.