Schránku se současnými předměty i vzkazy uloží u Zborova do zrekonstruované mohyly

Události: Poselství v bronzové schránce (zdroj: ČT24)

Památník padlým československým legionářům u Zborova bude mít novou bronzovou schránku s předměty ze současnosti. Ke stému výročí zborovské bitvy ji v Národním památníku na Vítkově připravili zástupci prezidentské kanceláře, vlády, ministerstva obrany a Československé obce legionářské.

V historické uniformě a s vlajkou legií v Rusku přišel na Vítkov se svými kolegy Jiří Charfreitag. Jeho praděd Vratislav u Zborova přímo bojoval. „To bylo velice důležité z pohledu našeho státu a jsem rád, že můj praděda u toho byl,“ říká Charfreitag

Vstoupil nejprve do České družiny a bojoval též v srbské dobrovolnické armádě. S legiemi prošel celou ruskou anabázi. „Byl zahleděn do hvězd, byl to matematik, který i na Sibiři našel jednu hvězdu, což potvrzují i dobové tisky,“ popisuje legionářův pravnuk.

Přestože u Zborova bojovalo pouze několik tisíc mužů, patří tato bitva k zásadním momentům novodobé české historie. Poprvé po 300 letech bojovalo české vojsko pod českými prapory za svobodu vlasti.

„Je to nejenom obrovské vojenské vítězství, ale politické vítězství, protože Rakousko musí v té době informovat i v domácích médiích, že u Zborova bojovala československá brigáda,“ vysvětluje Eduard Stehlík, ředitel odboru válečných veteránů ministerstva obrany.

Vladimír Studený uložil v Národním památníku na Vítkově prezidentovo poselství do pamětní schránky
Zdroj: ČTK

Na Vítkově nechyběl ani Martin Rejman, jehož otec Zdeněk pomáhal legie v Rusku přímo zakládat. „Pro mě mají legie jeden takový vzkaz – nikdy se nevzdat, za svobodu je nutno bojovat,“ uvádí Rejman.

I on přihlížel ukládání věcí do bronzové schránky. „Máme zde prsť (hlínu) z Bílé hory, potom také například pamětní medaili ke Zborovu,“ popisuje organizační tajemník Československé obce legionářské Jiří Filip.

V ruských legiích bojovalo přes 60 tisíc Čechoslováků. Ti se nezasloužili jenom o vznik samostatného státu. Tím, že drželi sibiřskou magistrálu, v zajateckých táborech zablokovali statisíce německých zajatců a přispěli tak ke konci první světové války.

Bronzová schránka bude uložena v mohyle v Kalinivce, kde jsou pohřbeni padlí legionáři, a to 1. července během národní pouti do Zborova.