Vrah z Klánovického lesa dostal výjimečný trest: 25 let

Čtvrt století za mřížemi stráví Oldřich Konrád, který podle soudu zavraždil v Klánovickém lese třiatřicetiletého muže s detektorem kovů. Již dříve postřelil jiného člověka, výjimečný trest padl také kvůli mnoha vloupáním, která měl Konrád na svědomí. Verdikt není pravomocný, obžalovaný, který pro sebe požadoval ještě vyšší trest, si vzal lhůtu pro podání odvolání.

K vraždě v Klánovickém lese došlo v červnu 2014, po střelbě zemřel muž, který hledal detektorem kovové předměty. Konrád se k ní přiznal. Třiatřicetiletého muž zastřelil, protože se dostal do blízkosti místa, kde Konrád schovával lup.

„Obžalovaný zvolil tu nejhorší možnou variantu, jak se zachovat v dané situaci. Poškozený prokazatelně neměl o jeho skrýši ani ponětí, dokonce se k ní ani nepřiblížil. Namísto toho, aby obžalovaný počkal, až odejde, prostě vytáhl zbraň a poškozeného zastřelil,“ zhodnotila jeho jednání předsedkyně soudního senátu Hana Hrnčířová.

Konrád svou oběť dvěma výstřely minul, dalšími třemi ji však zasáhl do hlavy. Druhý den se na místo vrátil a kvůli zahlazení stop polil mrtvého benzínem a zapálil. Ukryté věci přemístil do svahu nad obcí Srbsko, kam po svém dopadení dovedl policisty.

Znalec: Možnost nápravy je vyloučená

Oldřich Konrád se živil vykrádáním domů a lup potom neschovával doma, nýbrž v lese. Kriminalisté jej vinili z 25 vloupání. Při jednom z nich jej v Dolních Počernicích přistihl soused, kterého pak Konrád trefil střelou do hýždě.

Podle dřívějšího vyjádření soudního znalce je možnost Konrádovy nápravy zcela vyloučená, jedenapadesátiletý pachatel je nenapravitelný. On sám požádal soudkyni o udělení doživotního trestu, a to především kvůli své neutěšené finanční situaci – a protože neuspěl, vzal si lhůtu pro podání odvolání. Jeho advokát Jaroslav Filip řekl, že „je to trochu proti zdravému rozumu“.

Soudkyně míní, že pro uložení doživotního trestu nebyly splněny podmínky, ačkoli Konrád podle ní „zatvrzele nerespektuje společenské normy a hodnoty“. Ostatně ani státní zástupkyně nežádala doživotí, nýbrž vězení na 25 až 30 let. V minulosti již Oldřich Konrád seděl dvakrát ve vězení, v jednom případě za pokus o vraždu a vydírání, později za krádeže.

Klánovická vražda zůstávala dlouho neobjasněná, protože Konráda s obětí nespojovalo vůbec nic. Jediným vodítkem bylo to, že na oběť lesní vraždy a na muže zraněného v Počernicích vystřelil pachatel ze stejné zbraně. Policisté nakonec Oldřicha Konráda dopadli koncem roku 2015, kdy se pokusil o další vloupání.