Česko žhne, na jihu hrozí požáry

Zhruba v jižní třetině republiky od Tachovska po Zlínsko je zvýšené nebezpečí požárů. Meteorologové rozšířili dosavadní výstrahu v pondělí dopoledne s tím, že by se nebezpečí mohlo snížit ve středu večer. Největší riziko vzniknu požárů hrozí na některých místech na jižní Moravě.

Po pátečních bouřkách či krupobití Česko opět vysychá. Teploty stoupají a nejméně do úterý, ale spíše až do středy se to nezmění. Platí proto varování před požáry, a to v celém Jihočeském kraji, ve většině Jihomoravského, Zlínského a Plzeňského kraje a také na Třebíčsku na Vysočině.

„Index nebezpečí vzniku požárů dosahuje stupeň 4 – vysoké riziko, na jihu Moravy ojediněle až stupeň 5 – velmi vysoké riziko,“ upozornil Český hydrometeorologický ústav. V místech, kde výstraha platí, by měli být lidé obzvláště obezřetní, nerozdělávat oheň či nevypalovat trávu a také neodhazovat na zem cigaretové nedopalky.

Výhled počasí
Zdroj: ČT24

Teploty budou průběžně stoupat až do středy, kdy bude přes den 31 až 35 stupňů Celsia. Již od úterý by se ale mohly alespoň místy objevovat přeháňky a bouřky. Ve středu mohou být bouřky i silné.

V dalších dnech očekávají meteorologové místy déšť a především ochlazení. Teploty rychle klesnou, ve čtvrtek by mělo být o devět až deset stupňů méně než ve středu. I v dalších dnech by se měla denní maxima pohybovat nanejvýš kolem 25 stupňů Celsia.

90’ ČT24 o počasí s meteorology ČT (zdroj: ČT24)