Blíží se letní dovolené. Výrazně roste zájem o chorvatské kuny

Nedostatek chorvatské měny směnárnám nehrozí (zdroj: ČT24)

Sezona letních dovolených začíná a Češi míří do směnáren. Třebaže přibývá těch, kteří za hranicemi používají kartu. Nejvýrazněji momentálně roste zájem o chorvatské kuny. Právě u Jadranu lidé stále preferují mít hotovost s sebou.

Češi, kteří v létě zamíří do Chorvatska, většinou chtějí cestovat už vybaveni místní měnou. Směnárny hlásí, že v porovnání s loňským rokem vzrostl zájem o chorvatské kuny na více než dvojnásobek.

Pokud jste v Chorvatsku, určitě bych volil domácí měnu kuna, aby ten kurz, kterým se transakce realizuje, byl pro vás výhodnější.
Marcel Gajdoš
generální manažer Visa

Nedostatek chorvatské měny ovšem ani při zvýšeném zájmu ze strany turistů směnárnám nehrozí. Pravidelně dostávají zásoby této měny v hodnotě desítek až stovek milionů korun.

Menší zájem letos naopak směnárny zaznamenávají u eura

„Zájem o směnu eura je nižší oproti loňskému roku, pravděpodobně lidé trochu vyčkávají a čekají, že se může euro přiblížit hranici 26 korun,“ tvrdí Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Dalším důvodem je také častější využívání karet v zahraničí. Jen loni platby vzrostly o čtvrtinu; výběrů v zahraničí také přibývá. Pokud obchodníci anebo bankomaty dávají možnost volby, odborníci doporučují zachovávat platby i výběry v lokální měně.