Podle Svobody si Zeman protiřečí. Chce vypsat referendum o EU a zároveň přijmout euro

Otázky VM: Co nám dává a bere Evropská unie? (zdroj: ČT24)

Jednání o brexitu, Junckerově balíčku či společné plány Francie a Německa na reformy Evropské unie – to všechno jsou podle českých europoslanců důležitá témata, které by měla tuzemská politická scéna patřičně reflektovat a vést o nich ve veřejném prostoru intenzivní debatu, protože se dotýkají budoucnosti Česka a jeho vztahu k Evropské unii. Shodli se na tom v pořadu Otázky Václava Moravce.

Mám pocit, že k EU se jako k supermarketu chovají všichni. Minimálně v posledních měsících si ale podle mě uvědomili, že to takhle dál nejde. Vidím obrovský posun v kvalitě diskusí, v ochotě se dohodnout a zlepšit fungování Evropské unie.
Luděk Niedermayer
europoslanec za TOP 09

Kateřina Konečná (KSČM) zdůraznila potřebu shody napříč politickým spektrem na základním stanovisku, se kterým Česko půjde do klíčových jednání o budoucnosti Unie. „Dlouhodobě Evropu pouze kritizujeme a nejsme schopni najít normální slušný konsenzus. A to nejen mezi sebou, ale i s těmi lidmi dole. Chápu, že jsou čtyři měsíce do voleb a že si někteří říkají, že jsou populárnější témata, ale tady se skutečně hraje o budoucnost naší země,“ uvedla Konečná v druhé části Otázek Václava Moravce.

„Debata o budoucnosti České republiky v EU je vsutku na místě. Namísto bonmotů pana prezidenta bychom se měli bavit o tom, jakých úspěchů Evropská unie dosáhla, co jsme z toho měli, jakým způsobem to stabilizovalo náš stát i – řekněme – naši pozici a sílu,“ konstatoval Pavel Svoboda (KDU-ČSL) s odkazem na nedávné vyjádření Miloše Zemana v projevu na Žofínském fóru, v němž se prezident vyslovil pro vypsání referenda o otázce setrvání Česka v unijních strukturách.

„Referendum o Evropské unii vyvolává ten, kdo chce, aby se z ní vystoupilo. Bez ohledu na to, že přitom říká, že on sám by osobně hlasoval pro setrvání. Ale zároveň mluví o tom, že bychom měli přijmout euro. Taková dvě vyjádření vyřčená ve velmi krátkém časovém sledu jsou vlastně protimluvem,“ poznamenal Svoboda na adresu hlavy českého státu.

Projev Miloše Zemana na Žofínském fóru (zdroj: ČT24)

Snaží se Hrad o to učinit z referenda o setrvání v EU téma předvolební kampaně?

Luďek Niedermayer (TOP 09) vidí za prezidentovým důrazem na otázku referenda snahu o manipulaci. „Ta by mohla vést k něčemu, co by pro naši zemi mohlo být tragické. Dalo by se to možná považovat za bonmot (to, co říká Miloš Zeman), kdybych nejezdil každý den po silnici, která je oblepená plakáty, jež se z referenda o setrvání v Evropské unii snaží udělat téma podzimních parlamentních voleb. Tedy snaží se zmobilizovat lidi, aby volili ty strany, které se k tomuto referendu hlásí,“ domnívá se Niedermayer.

„Volby vytvoří politickou reprezentaci a ta se rozhodne, jakým způsobem zemi povede. Může se stát cokoliv. Co mě však děsí, je ta neviditelná informační bariéra mezi námi a zbytkem světa. Do jaké míry je to způsobeno tím, že řada našich ministrů nemluví žádným cizím jazykem a na evropských summitech jsou tím pádem odkázani na tlumočníky nebo raději se tam s nikým nebaví, to mě není jasné. Ale mám pocit, že nám některé věci nedocházejí, třeba to, že Unie stojí na ochotě členských zemí se dohodnout, přičemž dohoda je vždy kompromisem,“ dodal Niedermayer.

My se jako KSČM referenda nebojíme. Nebojíme se, že by lidé mohli znovu rozhodnout.
Kateřina Konečná
europoslankyně za KSČM

Pavel Svoboda věří, že český postoj vůči EU bude po volbách flexibilnější. „Českým zájmem je maximálně využívat potenciál členství v Evropské unii. K tomu prostě patří partnerství, to znamená ochota hledat kompromisy. A nikoliv buranství – v některých aspektech se totiž někteří naši představitelé chovají nepřiměřeně a nedostatečně z hlediska politické kultury, která je v Evropě přítomna,“ podotknul Svoboda.