Zaorálek odmítl Zemanovo srovnání EU s životem v někdejším východním bloku

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítl srovnávání Evropské unie s Varšavskou smlouvou a podmínkami v někdejším východním bloku. Takové přirovnání označil za nesmysl. Podle německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela by se politici i ve vyhrocené debatě měli podobných poznámek vyvarovat. Oba ministři to řekli po společném jednání v Praze a svým prohlášením reagovali na nedávný výrok prezidenta Miloše Zemana.

Zeman ve čtvrtek v projevu na Žofínském fóru řekl, že vidí jisté podobnosti mezi pojmem omezené suverenity, což byla součást doktríny komunistického vůdce Sovětského svazu Leonida Brežněva, a pojmem sdílené suverenity, kterou prosazuje Evropská unie. Zdůraznil, že vidí podobnosti, nikoli totožnosti.

„Navrhuji zeptat se lidí, kteří zažili dobu Varšavského paktu, zda se jim tehdejší život zdá stejný jako dnes. Jsem si jistý, jaká by byla odpověď. I při velmi vyhrocené politické debatě by se člověk měl vyvarovat takových poznámek,“ uvedl německý ministr zahraničí.

Zaorálek řekl, že si výrok, který by srovnával EU s Varšavskou smlouvou či brežněvovským režimem nevybavuje. „Kdyby to opravdu někdo říkal – hypoteticky, je to absolutní nesmysl a musel bych to odmítnout. Srovnání s Varšavským paktem jsou nesmysly, v této zemi je na tom snad jednoznačná shoda,“ uvedl šéf české diplomacie.

Žofínské fórum se konalo pod názvem Český národní zájem. Zeman na něm zopakoval, že je pro vypsání referenda o vystoupení z EU. Sám by při něm prý hlasoval proti opuštění sedmadvacítky.

Projev Miloše Zemana na Žofínském fóru (zdroj: ČT24)

EU by měla řešit příliv uprchlíků, ne spor o kvóty, míní ministři

Gabriel po jednání se Zaorálkem konstatoval, že Německo a Česko mají sice dál na přerozdělování uprchlíků rozdílný pohled, ale „lépe a hlouběji pochopil, proč je ČR tak zdrženlivá“ k závazným kvótám. „Nejde o to, jaké máme kvóty a o co se hádáme, ale o to, co uděláme v příštích desetiletích, abychom výrazně redukovali pohyb uprchlíků. Zatímco my se v Evropě hádáme, kolik si vezmeme uprchlíků, tak v Africe se dává do pohybu stále víc lidí, protože mají katastrofální podmínky,“ uvedl Gabriel.

Česká strana dlouhodobě povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků odmítá. Prosazuje spíš pomoc v krizových oblastech. Zaorálek po schůzce s německým protějškem podotkl, že vláda tento týden schválila zvýšení částky na českou rozvojovou pomoc v zahraničí. ČR se bude také víc soustředit na země, odkud uprchlíci přicházejí. Podpořit chce budování infrastruktury, zajištění vody či zaměstnanost, řekl šéf české diplomacie.

Zaorálek a Gabriel jednali v Praze (zdroj: ČT24)

„Máme pravděpodobně odlišné pozice, ale je cenné, že jsme připraveni o tom mluvit. My jsme si vědomi toho, že problém musí být řešen společně. Je tam celá řada věcí, na nichž se shodneme,“ uvedl Zaorálek.

  • Po jednání v Praze se Zaorálek a Gabriel přesunuli do Berouna. Středočeské město je partnerským městem německého Goslaru, kde se Gabriel narodil. Ministři se zde setkali se starostou Berouna a společně zahájili mezinárodní Velkou cenu ve skateboardingu. Na programu byla také diskuse se studenty berounského gymnázia Joachima Barranda o budoucnosti Evropy.