Ultralighty mají blízko k uvolnění předpisů, které by umožnily létání ve dvou

Ultralighty by mohly mít větší vzletovou hmotnost (zdroj: ČT24)

Ultralehká letadla by už brzy mohla ztěžknout. Evropské letecké svazy jednají o uvolnění předpisů ohledně takzvané vzletové hmotnosti. Její současné nastavení prakticky znemožňuje létat v kabině ve dvou.

Vzletová hmotnost ultralightu nesmí kvůli přísným evropským předpisům přesáhnout 450 kilogramů. Do váhy se započítává i posádka nebo palivo.

Pokud chce ultralight letět s plnou nádrží, musí tedy mít posádka a zavazadla dohromady maximálně 70 kilogramů. Kdyby chtěli letět dva dospělí muži, musí být nádrž prakticky prázdná.

Letoun má přitom i při zatížení na hranici předpisů viditelně velké rezervy. Ve Spojených státech proto platí pro stejné letouny limit 600 kilogramů. Nyní se o tom začalo intenzivně jednat i v Evropě.

Ultralehké letadlo
Zdroj: Martin Pinkas/ISIFA

„Určitě bychom si představovali, vzhledem k tomu, že lidská populace trochu tloustne a zvětšuje se, aby užitečné zatížení bylo realistické. Někde v řádu 200 kilogramů,“ řekl České televizi ředitel správy z Letecké amatérské asociace Jiří Koubík.

Česko už limity uvolnilo na 600 kilogramů před šesti lety, ale za přísných podmínek. Příslušné ultralehké letadlo si například musí majitel postavit sám. Sériově vyráběné stroje totiž spadají pod dozor Evropské agentury pro bezpečnost civilního letectví.

Výrobci tak zájemcům prodávají letadlo jako skládačku, kterou si potom sami doma složí. V kategorii s povolenou zvýšenou hmotností už je v Česku každý šestý nový ultralight.