Ministr Štech předal jmenovací dekrety novým profesorům

Ministr Štech: Získání profesury je čest i závazek (zdroj: ČT24)

Jmenovací dekrety si převzali z rukou čerstvého ministra školství Stanislava Štecha (ČSSD) nově jmenovaní profesoři. Slavnostního ceremoniálu, který se tradičně konal ve Velké aule historického Karolina, se zúčastnilo 74 z 86 nových profesorů. Osobně si pro jmenovací dekrety přišlo sedm z devíti žen, které byly jmenovány.

„Často se hovoří o tom, že české vysoké školství není v dobré kondici. Domnívám se, že není nutné vidět situaci tak černě. Vzhledem k podmínkám jsou jejich podmínky na velmi dobré úrovni,“ řekl před novými profesory ministr. Vyzdvihl nový systém akreditací vzešlý z nového zákona o vysokých školách.

Největší zastoupení měli tradičně lékaři, mezi nimiž byl například dvaačtyřicetiletý porodník z Fakultní nemocnice Brno Stanislav Kmoch nebo pediatr Zdeněk Šumník z nemocnice v pražském Motole.

Štech předal dekrety novým profesorům a profesorkám (zdroj: ČT24)

Celkem 20 profesorů bylo jmenováno v oborech chemických, farmaceutických a ekonomických. Nejvíce nových profesorů má Univerzita Karlova v Praze, a to 23.

Mezi profesory se ocitli hudebník Eben i ústavní právník Kysela

Profesory se stali rovněž režisér Juraj Jakubisko a hudebník David Eben, kteří působí na Akademii múzických umění v Praze. David Eben, jehož bratr je moderátor Marek Eben, hraje na dechové nástroje ve skupině Bratři Ebenové a je znalcem gregoriánského chorálu. Jmenovací dekret převzali také znalec české literatury Jiří Pelán či ústavní právník Jan Kysela.

Jan Kysela
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

Jmenovací dekrety prezident podepisuje na návrhy vědeckých a uměleckých rad vysokých škol. Rozhodnutí prezidenta republiky podléhá kontrasignaci předsedou vlády.

Od kauzy tří nejmenovaných profesorů v květnu 2015, Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera, dostal Zeman již několikátý seznam kandidátů na profesorský titul, které schválila vláda. Nikoho dalšího neodmítl. Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem předává ministr školství. V minulosti tak někdy činil prezident.

Ošťádal podal na nečinnost prezidenta žalobu. Soudy nižší instance ji ale zamítly. Jeho nejmenování bude řešit Ústavní soud. S žalobou zatím neuspěl ani ředitel Národní galerie Jiří Fajt. K Nejvyššímu správnímu soudu dorazila v únoru jeho kasační stížnost.