Registr vyřadil tisíce starších dárců kostní dřeně. Potřebuje hlavně mladé muže

Registr vyřadil tisíce starších dárců kostní dřeně (zdroj: ČT24)

Na čtyři tisíce dárců musel v posledních letech vyřadit Český registr dárců krvetvorných buněk. Přestali totiž splňovat přísné podmínky. Registr spravovaný pražským centrem IKEM proto hledá nové dárce. Nově spolupracuje třeba s biatlonovým svazem. Další velké nábory registr plánuje v létě. Potenciální dárci se často obávají nepříjemného zákroku, podle mluvčí registru však nakonec převažuje dobrý pocit.

Čtyři tisíce dárců musel registr v posledních šesti letech vyřadit většinou kvůli věku. Podle vedoucí registru Marie Kuříkové to znamená ztrátu velkého množství potenciálních dárců. Snížila se totiž maximální věková hranice pro evidované dárce, a to z 60 na 55 let.

Ideální dárce: Muž kolem 25 let

„Chtěli jsme mít v databázi dostatečný počet především mladých dárců, kteří jsou opravdu schopni podstoupit odběr kostní dřeně. Ideálním dárcem je mladý muž kolem 25 let,“ uvedla Gabriela Hošková, mluvčí registru dárců. Dalšími důvody vyřazení bylo například zhoršení zdravotního stavu nebo to, že dárce nereagoval na výzvu registru.

Český registr proto hledá nové dárce. Podmínky pro vstup jsou ale poměrně přísné a do registru se dostane pouhá třetina zájemců. Zásadní kritéria jsou věk a dobré zdraví. „Potřeba dárců je permanentní, proto jsou pro nás nábory nových dárců stěžejní,“ zdůrazňuje vedoucí registru. Zájemci se mohou přihlásit na webu Daruj život.

Tento týden jsme překročili hranici 27 tisíc dárců, ale v České republice by bylo potřeba na počet obyvatel přibližně až 200 tisíc dárců.
Gabriela Hošková
mluvčí Českého registru dárců krvetvorných buněk

Od začátku letošního roku registr přibral už přes 1700 nových dárců. To je údaj srovnatelný s celým loňským rokem. „Máme radost, že jsme doposud zvládli nabrat tolik dárců, kolik jsme nabrali za celý minulý rok. Další dobrá zpráva je, že věková skupina 35 až 45 let tvoří jednu třetinu všech registrovaných,“ pokračuje Gabriela Hošková.

„Navíc jsme navázali spolupráci s biatlonovým svazem. V rámci světového poháru v Novém Městě na Moravě do registru vstoupili Ondřej Rybář a Zdeněk Vítek,“ uvedla dále Hošková.

Náborové akce probíhají po celé republice, naposledy se konaly třeba v Litoměřicích na hasičských slavnostech. Tam se nově do registru dostalo 108 lidí. Další náborové akce jsou v plánu na konec srpna. Potenciální dárci se často obávají nepříjemného zákroku, podle mluvčí registru však nakonec převažuje hlavně dobrý pocit.