Zemanův protokolář Kruliš opustil nemocnici, nabourané auto převzala BMW

Zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš byl propuštěn z brněnské nemocnice, kde se léčil po nehodě v policejním BMW. Je v domácím léčení, kde se věnuje rehabilitaci. Zraněný policista, který vůz zřejmě řídil, zůstává v péči lékařů. Zapůjčený automobil již policie vrátila firmě BMW, která je podrobí expertíze.

Informaci České televizi potvrdil ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus i sám Kruliš. „Můj aktuální zdravotní stav je takový, že jsem v domácím léčení po dvou náročných operacích páteře s náhradou obratle, cvičím a rehabilituji, po krůčcích se snažím pomalu chodit a v budoucnu snad budu bez trvalých následků,“ popsal.

Podrobnosti nehody Kruliš nekomentoval. „Ostatní vyjádření není na mé osobě, ale na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která celou událost šetří a jíž jsem svou výpověď již poskytl,“ sdělil jen zástupce šéfa protokolu prezidenta Miloše Zemana.

Stále se čeká na GIBS

Kruliš doprovázel prezidenta Miloše Zemana na cestě po Jihomoravském kraji. Policie údajně nabídla prezidentovu doprovodu ukázku policejní techniky. Hybridní vůz za čtyři miliony korun, který měla policie půjčený, sjel do potoka v brněnských Chrlicích poté, co řidič kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení. Nehodu vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), čeká se na znalecké posudky. Závěry vyšetřování mohou být známy až v horizontu týdnů či měsíců.

Zatím však není jasné, proč civilista Kruliš seděl v policejním autě, když to zakazují předpisy. Podle spekulací některých médií jízdu povolil ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil, který se k tomu ale dosud nevyjádřil. Mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová už dříve uvedla, že policejním vozem mohou podle nařízení ministerstva vnitra jezdit jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo lidé, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů.

Policie už auto vrátila

Nabourané auto si již převzala firma BMW Group ČR, informoval její mluvčí David Haidinger. „Vozidlo jsme převzali od policie, bylo převezeno do autorizovaného servisu, kde bude podrobeno další expertíze. Bude zkontrolováno naším expertním mechanikem,“ okomentoval Haidinger. Už dříve médiím sdělil, že oprava bude náročná vzhledem k tomu, že auto nepochází ze sériové výroby. 

Šestatřicetiletý brněnský rodák vystudoval obor marketing a média na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a spoluzakládal reklamní agenturu Studio reklamy, kterou tři roky řídil.

V roce 2009 se stal členem nově založené Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ, dnes jen SPO), v letech 2013 až 2014 byl jejím místopředsedou. Neúspěšně kandidoval do sněmovny i krajského zastupitelstva a nyní coby řadový člen vede stranickou buňku ve Zlíně.

Po Zemanově boku se objevuje od prezidentské volby, byl manažerem petiční kampaně za jeho kandidaturu na prezidentský úřad a měl vztah se Zemanovou dcerou Kateřinou. V odboru hradního protokolu je od června 2014, od dubna 2015 je zástupcem ředitele odboru protokolu. Na starost má hlavně Zemanovy vnitrostátní cesty.

Na jedné z nich Kruliš nastoupil do hybridního vozu BMW za čtyři miliony korun, který policie převzala k testování. Vůz, ve kterém seděl s Krulišem i policista, havaroval a poničil se. Policie označila svezení Kruliše za plnění svých služebních úkolů.

Vladimír Kruliš
Zdroj: Václav Šálek/ČTK