Teploty v úterý vyskočí nad třicítku, meteorologové varují před tropy

Úterní teplotní maxima na většině míst v Česku překročí jedenatřicet stupňů Celsia, místy může být až třiatřicet stupňů, a po celý den navíc vydrží jasná obloha. Český hydrometeorologický ústav proto varuje před negativními dopady tropických teplot a upozorňuje i na trvající nebezpečí požárů na jihu Moravy a na Ústecku.

Zatímco během pondělka by se měla denní maxima pohybovat mezi šestadvaceti a třiceti stupni, podle předpovědi meteorologů z ČHMÚ zažije většina českých krajů a jižní Morava v úterý už více jak třicet stupňů a nejvyšší denní teploty mohou vyhnat rtutě teploměrů až na třiatřicátou příčku.

„Do střední Evropy vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu,“ vysvětlují meteorologové a dodávají. „V noci na středu bude od severozápadu postupovat přes naše území nevýrazná studená fronta.“

Ta s sebou přinese ojedinělé přeháňky a bouřky, za frontou se ale do Česka od jihovýchodu vrátí teplé a suché počasí. Ve středu tak teploty klesnou jen o několik stupňů a budou se pohybovat mezi tři- a sedmadvacítkou.

Rozpálené Polabí i Úvaly

Kvůli úterní kulminaci přísunu teplého vzduchu ČHMÚ doporučuje chránit se před dehydratací organismu; výstraha platí pro Prahu a nižší polohy Středočeského, Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Libereckého, Ústeckého a Jihomoravského kraje od úterního poledne do osmé večerní.

Vedle toho nadále trvá varování před nebezpečím požárů v Jihomoravském a Ústeckém kraji.