Tragický vrchol tragických dnů. Po srážce s autem zemřely v plzeňské nemocnici dvě děti

V noci zemřely v plzeňské nemocnici dvě děti, které srazilo auto. Bylo jim sedm a dvanáct let. Nehoda se stala na křižovatce u parkovacího domu Rychtářka směrem do Štruncových sadů. V noci se staly i další dvě tragické nehody. Od začátku měsíce je nyní, po necelých třech týdnech, jen o dvě oběti nehod méně než loni za celý červen.

Nehoda, která v noci na neděli vyvrcholila tragicky v plzeňské nemocnici, se stala v sobotu večer. Policie k ní zatím nemůže mnoho říci. Nemohla ani vyslechnout řidiče, který se po střetu se dvěma chlapci vietnamské státní příslušnosti zhroutil. Zatím tedy ani není známo, zda se nehoda stala na přechodu. 

I když byly děti bezprostředně po nehodě naživu, mluvčí záchranky Martin Brejcha upozornil, že „byly bezprostředně ohrožené na životě“.

Po sobotních nehodách zemřelo pět lidí

Nehoda, která se stala před Štruncovými sady, byla mimořádně tragickým závěrem již tak tragického dne. Celkem zemřelo v sobotu od rána při dopravních nehodách pět lidí. Dvě smrtelné nehody se staly již ráno mezi pátou a šestou hodinou, obě v Olomouckém kraji.

Krátce před půlnocí se v sobotu stala ještě jedna tragická nehoda. U obce Kožlí na Písecku havarovalo osobní auto, ve kterém bylo pět lidí. Jeden mladý muž zemřel, ostatní čtyři lidé utrpěli zranění. Policie podezírá řidiče, že byl pod vlivem alkoholu.

Krátce po půlnoci se stala ještě jedna smrtelná havárie. U Zhůře na Plzeňsku zemřel dvaatřicetiletý muž, když osobní auto, ve které byl, vyjelo ze silnice a narazilo do betonové vpusti. Dva lidé utrpěli při nehodě těžká zranění, jedním ze zraněných je i řidič, který podle policistů po nehodě nadýchal 1,79 promile.

Nejhorší červen za dlouhou dobu?

Sobotní počet pěti mrtvých po dopravních nehodách by byl vyrovnal dosavadní letošní maximum, kdyby ovšem tragická sobota nenásledovala po ještě tragičtějším pátku. Ten byl dosud nejhorším dnem roku, o život přišlo při nehodách šest lidí. Další čtyři tragické nehody se staly ve čtvrtek, za tři dny tak zemřelo na českých silnicích patnáct lidí.

Od počátku měsíce potom přišlo podle policejních údajů při nehodách o život 36 lidí. To je téměř totožný počet jako loni za celý červen. Loni zahynulo za třicet dní 38 lidí. Aktuální statistika je jen za osmnáct dnů – v kritickém stavu přitom je další řidička, která v Plzni narazila do sloupu. Je sice pravda, že loni se statistika meziročně výrazně zlepšila, na druhé straně však při dlouhodobé tendenci, kdy každý den umírají jeden až dva lidé, může být letošní červen jedním z nejhorších nejméně za pět let.

  • 2016: 38
  • 2015: 52
  • 2014: 67
  • 2013: 37
  • 2012: 64
  • 2011: 71
  • 2003: 147
  • zdroj: Policie ČR, ČTK

Dosud přitom měl letošní rok poměrně příznivou tendenci a s výjimkou ledna se statistiky oproti roku předchozímu jen zlepšovaly. Ke konci května se stalo o 25 tragických nehod méně než v roce 2016 za totéž období. Toto zlepšení přitom nebylo dostatečné. Ministerstvo dopravy totiž počátkem června přiznalo, že se nedaří naplňovat Národní strategii bezpečnosti silničního provozu. Ta stanovila, že by mezi lety 2011 a 2020 měl poklesnout počet mrtvých na silnicích o 60 procent.