Nežádoucí účinky mělo loni očkování až na tisíc dětí, na odškodné mohou zatím zapomenout

UDÁLOSTI: Téměř v tisícovce případů pacienti a zdravotníci loni nahlásili nežádoucí účinky po očkování (zdroj: ČT24)

Podle odhadů zachrání očkování každý rok asi 500 dětských životů a asi 150 tisíc lidí se díky němu nenakazí infekcí. Zároveň se ale až u tisícovky dětí objevují nežádoucí účinky. Takový počet podezření hlásili lékaři a rodiče loni, jak vyplývá z nových dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ústav však uklidňuje, že nejde o prokázanou souvislost. Nicméně i kdyby se prokázala, šlo by jen o statistický údaj, který by postiženým nijak nepomohl. O tom, že by lidé, kterým způsobí očkování trvalé následky, dostali odškodnění, se sice hovoří, ale současná vláda takový zákon už neprosadí.

Na nechtěné následky očkování si každý rok stěžují stovky lidí. Loni jich podle údajů SÚKL bylo téměř tisíc. Nejčastěji jde o zvýšenou teplotu, zarudnutí nebo nadměrnou plačtivost. Podle mluvčí úřadu Lucie Přinesdomové se zhruba v polovině případů objevily komplikace po podání hexavakcíny.

Mluvčí Přinesdomová zdůraznila, že relativně vysoký počet podezření na nežádoucí účinky má jasný důvod. „Je to dáno zejména tím, že počet podaných vakcín je poměrně vysoký,“ poukázala. Hexavakcínu dostává ročně asi 400 tisíc dětí a například vakcínu proti spalničkám podávají lékaři 200 tisícům dětí.

Že se nežádoucí účinky vyskytují, připouští i ministerstvo zdravotnictví. Pokládá je za cenu za plošnou ochranu populace před infekcemi. Jejímu propuknutí zabrání podle odhadu hygieniků ve 150 tisících případů a každý rok zachrání 500 životů. Naproti tomu opravdu vážné následky očkování odhaduje ministerstvo na jednotky případů.

„Počítáme s tím, že by mělo být zhruba pět případů ročně skutečně závažných postižení,“ upřesnil ministerský náměstek a zároveň předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Právě lidé, kterým způsobilo očkování trvalé následky, by časem mohli dostat odškodnění. Podle předsedkyně sdružení Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování Martiny Suchánkové by bylo potřeba, aby takto postižení lidé měli například na rehabilitaci a pomůcky. „To všechno rodiče hradí a bylo by ideální, kdyby se na to odškodňovací fond vztahoval,“ podotkla.

Také podle praktických lékařů jsou kompenzace od státu zcela na místě vzhledem k tomu, že očkování je povinné. „Pokud je to státem nařízené, měl by stát převzít odpovědnost,“ řekla předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

V nejbližší době si ale ještě rodiny, které platí ministerstvem zmiňovanou cenu za ochranu společnosti, nemohou činit velké naděje. Potřebný zákon již nestihne nynější Poslanecká sněmovna projednat. Na legislativní pouť se tedy předloha vydá až na podzim po volbách.