Zaorálek by mohl být český Corbyn, soudí předseda Mladých sociálních demokratů

Nový volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek by mohl splnit podobnou úlohu, jaká se podařila ve Velké Británii předsedovi tamních labouristů Jeremymu Corbynovi, a přitáhnout k volbám více mladých lidí. Alespoň si to myslí předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček, který to řekl ve Studiu 6.

„Umí lidi strhnout a dát jim ten příběh. Lubomír Zaorálek by mohl být takovým Jeremy Corbynem v pozitivním slova smyslu, mohl by voliče přilákat a navrátit sociální demokracii i ty voliče, kteří se od ní odklonili,“ soudí Radek Hlaváček.

Strana Jeremyho Corbyna získala ve volbách do britského parlamentu výrazně víc hlasů, než kolik jí ještě před několika měsíci předpovídaly průzkumy. Předsedovi labouristů se podařilo zmobilizovat mimo jiné právě i mladé voliče, jejichž počet v hlasovacích místnostech výrazně narostl a řada z nich hlasovala právě pro Corbynovu stranu.

Hlaváček: Zaorálek by mohl být českým Corbynem (zdroj: ČT24)

Hlaváček vnímá Zaorálka jako dlouhodobě výraznou tvář ČSSD. Považuje ho za člověka, který umí jak bouchnout do stolu, tak i rozvášnit dav, ať už jde o delegáty sjezdu, nebo voliče, stejně jako věci srozumitelně vysvětlit. „Mnoho mladých lidí na to reaguje,“ dodává předseda Mladých sociálních demokratů.

Mladí lidé jdou za hodnotami

Podle něj jdou mladí lidé za hodnotami a vizí, která v případě sociální demokracie znamená zaměření na péči o potřebné, zaměstnance, seniory či rodiny s dětmi. „Jak vidíme na případě Velké Británie, mladí lidé za těmi hodnotami jdou. Jestli je v čele ten či onen, nehraje v konečném důsledku takovou roli. Strana je veliká a hodnoty má pevně zakořeněné,“ tvrdí Hlaváček.

Kormidlo ČSSD převzal ve čtvrtek od premiéra Bohuslava Sobotky po jeho rezignaci na předsednický post ministr vnitra Milan Chovanec. Celostátním volebním lídrem před sněmovními volbami, které se uskuteční na podzim, se ale místo Sobotky stal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.