Po větrném pátku bude chladněji jen krátce, teploty do úterý prudce porostou

Počasí: Po chladnější sobotě se v neděli znovu oteplí (zdroj: ČT24)

Větrný pátek předznamenal poměrně chladnou a navíc i deštivou sobotu. Potom se však začne opět oteplovat a nejméně do úterý budou teploty stále stoupat. Měly by se dostat i nad třicet stupňů, než přijde v polovině týdne další ochlazení a déšť. I přesto, že se sbíhají mraky, platí stále varování před sníženým množstvím ozonu.

Třicetistupňové teploty jsou na několik dnů pryč. V sobotu klesnou teploty místy až pod dvacet stupňů a bude pršet. Leckde se však déšť objevil již v pátek. Pás bouří již v noci prošel přes Čechy. Přes den se pak zejména na střední Moravě objevily bouřky a přívalové deště, které provázel také silný vítr. Ten rovněž způsobil největší potíže.

V Uhřicích na Přerovsku polámal stromy a hasiči museli vyjíždět i k poškozeným domům. „Silný poryv větru odnesl plechovou střechu rodinného domu i s trámovím na zahradu,“ uvedla jejich mluvčí Vladimíra Hacsiková.

Předpověď počasí 16. června (zdroj: ČT24)

Patnáctistupňová moravská sobota

I v sobotu bude horší počasí ve východní části republiky. Meteorologové očekávají déšť, který bude postupně ustávat během odpoledne. Oblačno a zataženo se začne pozvolna rozpouštět. „Teploty budou také rozdílné – 18 až 22 na většině území, ve východní polovině území, kde může pršet trvaleji, budou teploty nízké, a to jen kolem 15 stupňů,“ řekla meteoroložka ČT Zuzana Krejčová.

Týdenní předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Ovšem s postupujícím víkendem teploty porostou. V neděli už se rtuť teploměru vyšplhá v porovnání se sobotou výrazně výš, ukázat by měla povětšinou od 20 stupňů do 24 stupňů Celsia. „Dešťové kapky jen výjimečné, zpočátku dne ještě na východě a severovýchodě bude doznívat déšť. Ale i ten se postupně z našeho území odsune,“ dodala Zuzana Krejčová.

Začátek příštího týdne přinese teploty těsně pod třicítkou a úterý už by se mělo nést v duchu tropických teplot. Středa by mohla být opět o něco deštivější, a tím pádem i chladnější. Ve čtvrtek ale déšť opět zmizí. Teploty by však potom již neměly růst tak rychle jako po nynějším ochlazení, konec příštího týdne by tak měl přinést teploty kolem 20 až 25 stupňů.

Meteorologové varují, ven noste brýle a ochranný krém

Meteorologové ve čtvrtek vydali varování před poklesem ozonu v atmosféře. To stále platí a platit bude i nadále. Ještě v neděli může ozonová vrstva klesnout až o pětinu. Lidé by se proto měli chránit před sluncem právě kvůli slábnoucí ozonové vrstvě, která brání dopadu ultrafialového záření na Zemi. Obzvláště kolem poledne by měli omezit pobyt venku, případně se před sluncem chránit krémem s ochranným faktorem alespoň 30 a brýlemi s UV filtrem.