Vražda na Smíchově: Policisté prý nevěděli, že Sudků škrtila dívku v kavárně

Oba policisté čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby (zdroj: ČT24)

Policisté, kteří loni v létě zasahovali v kavárně na Újezdě v Praze proti Michelle Sudků, prý nevěděli, že se předtím pokusila uškrtit mladou ženu. Uvedli to před obvodním soudem, který se začal případem zabývat. Lukáš Kočer a Petr Michálek čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a hrozí jim až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Policisté odvezli ženu do psychiatrické léčebny, jenže informace o napadení nepředali lékařům. Sudků pak byla o 14 později propuštěna a ten samý den ubodala ženu v nákupním centru na Smíchově.

Expertní komise zkoumala i postup léčebny: tamní lékaři ale podle závěrů nepochybili. Chyba byla v komunikaci mezi policií, záchranáři a lékaři psychiatrické nemocnice. Léčení ženy nenařídil soud, o propuštění tedy také nerozhodoval soud, ale sami lékaři.

Sudků, která podle lékařů trpí nekrofilním a útočným sadismem, napadla dívku na toaletách kavárny loni v červenci. Pokusila se ji uškrtit tričkem, dívku podle soudu zachránilo to, že se aktivně bránila a podařilo se jí přivolat pomoc.

Policista: Dívka tvrdila, že není zraněná

Policisté se u soudu hájili s tím, že je sice oznamovatelé volali k napadení, na místě jim ho ale nikdo nepotvrdil. S tím ale nesouhlasil pracovník kavárny, který prý policistům řekl, že Sudků dívku škrtila. U soudu prohlásil, že mu to potvrdila napadená dívka i sama Sudků.

Michálek ale tvrdí, že mu mladá žena řekla, že se nic nestalo. Uvedla podle něj pouze to, že se jí Sudků pokusila přetáhnout triko přes hlavu, podařilo se jí ale vysmeknout. „Upozornil jsem ji, že pokud k napadení došlo, musí být zajištěna lékařská zpráva a že je potřeba udělat další policejní úkony,“ řekl policista.

Dívka ale podle něj řekla, že nijak zraněná není. Michálek uvedl, že podle něj nebyla škrcena, protože by se dívce zřejmě nepodařilo přivolat pomoc, natož utéct.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kočer po incidentu vyslýchal Sudků. Už od začátku se podle něj útočnice chovala jako blázen. „Vysloveně měnila osobnost,“ řekl. Když se ji snažil vyslýchat, neustále odbíhala od tématu a vyprávěla mu o svém osobním životě. Přiznala, že si svlékla triko a že se jí dívka zřejmě lekla. „Vyhodnotili jsme, že se nic nestalo, že je paní zřejmě blázen, a postarali jsme se o to, aby tohohle blázna (Sudků) viděl odborník,“ dodal Kočer.

Lékaři o dva týdny později propustili Sudků z psychiatrické léčebny a ta ještě ten samý den ubodala ženu v obchodním centru. V době útoku byla podle soudu příčetná, chtěla se podle nich lékařům pomstít za to, že ji propustili a zajistit si další pobyt v léčebně. Za vraždu a pokus o ni jí pražský městský soud uložil 30 let vězení.