Koalice chce dokončit 35 návrhů. Sociální bydlení či zálohované výživné už neprosadí

Koaliční lídři se dohodli na legislativních předlohách, které chtějí v Poslanecké sněmovně prosadit do říjnových voleb. Podle předsedy sněmovního klubu ČSSD Romana Sklenáka mezi nimi nejsou insolvenční zákon, zákon o sociálním bydlení nebo o zálohovaném výživném.

Ambicí koalice je podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky dokončení projednávání zhruba 35 návrhů. Jde zejména o zákony ve druhém a třetím čtení. „Máme připraveno dvacet zákonů k hlasování ve třetím čtení a ambici projednat dalších asi patnáct, osmnáct zákonů,“ dodal Sklenák.

V případě obstrukcí je ve hře mimořádná schůze

Pokud by opozice přistoupila k obstrukcím, nevyloučila koalice svolání mimořádné schůze v červenci. O té ale koalice uvažuje pouze kvůli prosazení evropské obchodní dohody s Kanadou CETA a pařížské úmluvě o ochraně ovzduší.

„Už nebudeme navrhovat žádná první čtení, snad kromě registru smluv, který je koaličně dohodnut a měl by projít v devadesátce (ve zrychleném jednání) jako kompromisní řešení, takže bychom se věnovali druhým a hlavně třetím čtením,“ popsal dohodu šéf sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

U stavebního zákona je koalice pro verzi Senátu

Ministři ANO označili za své priority projednávání zákona o vojenském zpravodajství, ochraně ovzduší, z ministerstva financí jde o novelu zákona o platebním styku, o bankách. Důležitý je pro ně také stavební zákon, který sněmovně vrátil Senát. Koalice se podle Faltýnka dohodla, že bude hlasovat pro senátní znění návrhu.

Spokojen odešel z jednání i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola. Novinářům pouze řekl, že jednání „šlo jako po másle“.