Kvůli uplácení lékařů prodejci léčiv obvinila policie 180 lidí

Policie obvinila 180 lidí v případu údajného uplácení lékařů distributory léčiv. O zásadní změně počtu stíhaných informovala Mladá fronta Dnes. Původně bylo obviněno přes 30 lidí, z toho necelá polovina byli lékaři. Ti podle policie dostávali za předepisování léků úplatky ve formě peněz, věcných darů, zájezdů či poukázek.

Státní zastupitelství se k případu podrobně nevyjádřilo, potvrdilo však informaci Mladé fronty Dnes, že je kvůli údajnému uplácení lékařů prodejci léků obviněno již 180 lidí. Původně jich přitom bylo zhruba šestkrát méně. „Policie už dvakrát rozšířila počet obviněných, v současnosti je jich více než 100. Nejprve bylo obviněno 34 osob, pak dalších 19 a nejnověji dalších 127,“ řekl deníku státní zástupce Ondřej Šťastný.

Obě farmaceutické firmy, které se podle kriminalistů na korupci podílely, jsou dnes v likvidaci.

Mezi obviněnými jsou podle MfD lékaři mnoha odborností od praktických přes urology, gynekology či psychiatry, a to z různých regionů, kteří předepisovali léky podle požadavků zástupců dvou farmaceutických firem.

Podle dřívějších informací dostávali peníze, dary či zájezdy. Podle policie šlo o desetitisíce, v některých případech ale i více než dva miliony korun, záleželo na množství předepsaných léků. K důkazům, které policie shromáždila, patří evidence plateb přijatých lékaři v letech 2008 až 2013 a také připravené obálky s penězi a označením lékaře.