Zemřel člen skupiny Ztohoven Filip Crhák. Jeden z aktérů výměny prezidentské standarty

Jeden ze členů skupiny Ztohoven, výtvarník a fotograf Filip Crhák, v neděli zemřel. Členové skupiny o tom informovali na Facebooku. Podle médií po měsíci podlehl zraněním, která utrpěl při nehodě na motocyklu.

Crhák spolu s Davidem Honsem a Matějem Hájkem v roce 2015 vyměnili prezidentskou standartu nad Pražským hradem za obří červené trenýrky.

Obvodní soud pro Prahu 1 za to letos v dubnu trojici potrestal podmíněnými tresty. Jednání umělců bylo podle verdiktu namířeno proti hodnotám společnosti. Případ bude ještě řešit odvolací soud, v Crhákově případě bude stíhání zastaveno.

Obvodní soud loni původně muže obžaloby zprostil a chtěl případ předat do přestupkového řízení, žalobkyně ale proti rozhodnutí podala stížnost. Pražský městský soud případ vrátil k novému projednání, obvodní soud pak letos v dubnu v souladu s odůvodněním odvolacího soudu uznal muže vinnými. Případem se bude ještě znovu zabývat městský soud.

Crhák, Hájek a Hons vyměnili prezidentskou standartu za obří červené trenýrky 19. září 2015. Chtěli tak protestovat proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky vylezli na střechu Hradu po lešení, a poté, co standartu vyměnili, ji podle obžaloby shodili ze střechy. Trojice později oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala lidem.