Čuba posílá kvůli absenci dopis předsedovi Senátu. Podle Veleby navrhuje překvapivé řešení

Události ČT: Veleba ve Zlíně řešil absenci Františka Čuby v Senátu (zdroj: ČT24)

Senátor František Čuba (SPO), který od loňského srpna nebyl na žádné schůzi, zasílá dopis předsedovi horní komory Milanu Štěchovi (ČSSD). Ten dal najevo, že by měl senátor reprezentující Zlínsko „zvážit, zdali není seriózní se mandátu vzdát“. S Františkem Čubou jednal o jeho politické budoucnosti předseda SPO Jan Veleba, podle něj je obsah dopisu překvapivý.

Jaká politická budoucnost čeká jedenaosmdesátiletého Františka Čubu, není po jeho jednání s předsedou SPO, jejímž členem je, zcela jasné. Sám zlínský senátor, který na jednání horní komory dlouhodobě absentuje, ovšem jasno má, napsal proto dopis předsedovi Senátu. Co v něm je, však nechtěl Jan Veleba říct, dokud se to nedozví Milan Štěch. To by se mělo stát ve středu, kdy mu Veleba dopis předá.

Řešení, které František Čuba navrhuje, charakterizoval šéf SPO jako překvapivé a čestné. „Osobně s tím řešením souhlasím, bude velmi překvapující,“ řekl Jan Veleba. Zlínský senátor zdůvodňuje svoji nepřítomnost na senátních schůzích zdravotním stavem po operacích. „Je to opravdu i doporučení některých lékařů a tak, že stále ještě je ta cesta. Já to na něm vidím, že by ho ta cesta unavila opravdu dost a přišel by do Senátu unavený,“ řekl Čubův asistent Milan Frnka.

Jan Veleba dal po schůzce najevo, že by se jeho stav mohl zlepšit. „Nemám z toho špatné pocity. Myslím si, že to, co prodělal, může dopadnout velmi dobře. Ale těžko předvídat,“ poznamenal.

Kvůli dlouhodobé nepřítomnosti se v Senátu ozývají hlasy, že by se měl František Čuba vzdát mandátu. Pro 168 hodin se tak vyjádřil i předseda horní komory Milan Štěch. „Pokud ta nemoc trvá dlouho, tak by měl zvážit, zdali není seriózní se mandátu vzdát a uvolnit prostor pro další volbu,“ řekl. Někteří další senátoři hovořili ještě ostřeji.

Narodil se 23. ledna 1936 v Březové u Slušovic na Zlínsku. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze, už tam v roce 1956 vstoupil do KSČ. V letech 1963 až 1990 byl předsedou JZD Slušovice, které se pod jeho vedením rozrostlo v obří podnik zaměřující se kromě zemědělství třeba i na výrobu počítačů a strojů.

V roce 1993 vstoupil do ČSSD. Od roku 2010 je členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do sněmovny. V krajských volbách ve Zlínském kraji v roce 2012 z posledního místa na kandidátce uspěl a stal se zastupitelem a radním pro zemědělství a spolupráci s východními trhy.

V únoru 2013 mu nabídl budoucí prezident Miloš Zeman místo poradce prezidenta v oblasti zemědělství a hospodářství, které Čuba přijal. Ještě v témže roce mu prezident Zeman udělil medaili Za zásluhy. 

V říjnu 2014 byl Čuba zvolen senátorem za obvod č. 78 Zlín, když porazil dlouholetou senátorku ČSSD Alenu Gajdůškovou. Stal se tak nejstarším senátorem v den zvolení. Senátorský mandát měl mít do října 2020, kdy mu bude 84 let.

Senátor František Čuba
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK