Prezident Zeman se setká s britskou královnou Alžbětou

Zeman se setká s královnou Alžbětou II. (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se spolu s manželkou Ivanou v pátek setká s britskou královnou Alžbětou II. Audienci českého prezidenta u britské královny potvrdil mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident Zeman dále při své jednodenní návštěvě Británie vyznamená pět válečných veteránů.

K pátečnímu programu královny Alžběty II. nejsou v oficiálním kalendáři královské rodiny žádné informace. Buckinghamský palác nicméně na svém webu uvádí, že poskytnuté audience jsou obvykle považovány za soukromou schůzku královny s jejím hostem. Takovýchto setkání se až na výjimky neúčastní další členové královské rodiny.

„Pan prezident je velice rád a velmi si toho váží, že Její Veličenstvo udělí audienci panu prezidentovi i jeho paní,“ zdůraznil Jiří Ovčáček.

Rudolf Jindrák: Podoba setkání prezidenta Zemana s britskou královnou je dána protokolem (zdroj: ČT24)

Podle informací ČTK udělí královna Alžběta audienci, o kterou požádal Pražský hrad, českému prezidentskému páru v pátek pravděpodobně v odpoledních hodinách. Mluvčí Ovčáček přesný čas, kdy se má český prezidentský pár s královnou setkat, neuvedl.

Hrad nejprve zprávu nepotvrdil

Zprávu o setkání prezidenta Zemana a královny Alžběty v pondělí ráno přinesla ČTK. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček setkání nejprve nepotvrdil, pouze uvedl, že se Zeman v pátek vydá na návštěvu „velmi významné evropské země, ve které se nedávno konaly parlamentní volby.“ Volby se ve Velké Británii uskutečnily minulý týden. O několik hodin později Ovčáček zprávu o audienci potvrdil.

Mluvčí dále uvedl, že prezident během své pracovní návštěvy Británie vyznamená pět válečných veteránů Medailí Za hrdinství. Také předá diplom o povýšení do generálské hodnosti Miroslavu Antonínovi Liškutínovi, československému pilotovi, který létal v britské RAF (Royal Air Force). Ten byl povýšen na generála letos k 8. květnu. Ceremoniálu na Pražském hradě se Liškutín, který žije v Anglii, nemohl zúčastnit.

„Dále se (prezident) zúčastní ceremoniálu u památníku bitvy o Británii,“ doplnil k programu návštěvy Ovčáček. 

Prezident Zeman se s královnou setkal už roku 2014 v Normandii

Zeman v poslední době britské královně poslal dvakrát kondolenci kvůli teroristickým útokům v Londýně a v Manchesteru. V prezidentské funkci měl možnost vidět se s Alžbětou II. v roce 2014 v Normandii na oslavách 70 let od spojeneckého vylodění v Normandii.

Podle zdroje ČTK Zeman považuje za důležité, „aby Česká republika udržovala s Velkou Británií velmi vynikající vztahy“.

S královnou se v minulosti několikrát setkali také prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. Havel se s Alžbětou II. poprvé setkal v roce 1990 a poté se viděli třeba při finálovém utkání českých a německých fotbalistů na Mistrovství Evropy 1996. Ve stejném roce Alžběta II. přijela na návštěvu České republiky. V roce 1998 Havla v Buckinghamském paláci přijala s veškerými poctami včetně přehlídky vojenské stráže a slavnostního oběda.

Václava Klause a jeho ženu Livii královna Alžběta II. v Buckinghamském paláci přijala v listopadu 2007.