Teplo se v Česku uhnízdí, ochladit se má až s příchodem prázdnin

Stávající teploty kolem pětadvaceti stupňů budou v Česku pokračovat i v následujících dvou týdnech. Mírné ochlazení a větší množství srážek meteorologové očekávají až na začátku letních prázdnin. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Slunečné počasí s jasnou až polojasnou oblohou bude pokračovat ještě v začátku následujícího pracovního týdne; t rozpáleného Pyrenejského ostrova totiž nad české území směřuje horký vzduch, krerý bude zdejší klima ovlivňovat především v neděli. Teploty se tak budou pohybovat šest až osm stupňů nad dlouhodobým průměrem.

Nedělní přísun horkého vzduchu
Zdroj: AccuWeather / ČT24

Už během pondělka se má ale nad české území dostat od severozápadu studená fronta doprovázená přeháňkami nebo bouřkami. Ta také krátkodobě srazí rtutě teploměrů. Zatímco v pondělí může být pětadvacet, devětadvacet a na Moravě až dvaatřicet stupňů ve stínu, v úterý se budou teploty pohybovat níže, mezi jednadvaceti a pětadvaceti stupni.

Polojasná obloha a teploty kolem pětadvaceti stupňů vydrží až do pátku, kdy má přechod další studené fronty přinést větší oblačnost, déšť a srazit teploty k dvaceti stupňům.

Konec školního roku zkropí déšť

V dlouhodobém pohledu budou ale teploty následujících dní spíše nadprůměrné a stejný charakter si počasí udrží i v dalším týdnu. V noci se teplota bude pohybovat nejčastěji mezi 10 a 15 stupni. Během jednotlivých týdnů ale nelze vyloučit i větší výkyvy teplot, upozornili meteorologové.

Trvalejší, byť stále mírné ochlazení přijde až na sklonku měsíce a chladněji bude podle předpovědi i v prvních dnech školních prázdnin. K tomu by se měl přidat častější déšť. „Z hlediska srážek bude první týden od 12. do 18. června srážkově průměrný či podprůměrný, naopak týden na přelomu června a července přinese nadprůměrné srážky,“ uvádějí meteorologové.

Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT24 / ČHMÚ

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR od 12. června do 9. července je 17 stupňů Celsia. Nejteplejší byl v tomto období rok 2006, kdy průměrná teplota dosáhla 20,4 stupně Celsia. Nejchladnější byl naopak rok 1978 s průměrnou teplotou 13,6 stupně.