Svazkové školy mají pomoci řešit nedostatek míst v menších obcích

Události: Nedostatek míst mohou pomoci vyřešit svazkové školy (zdroj: ČT24)

V Česku se začínají objevovat první takzvané svazkové školy. Menší obce, pro které by bylo neekonomické budovat malotřídky, se spojí a postaví jednu větší základní školu. Nedostatek míst ve školách je problémem hlavně v okolí velkých měst, zejména Prahy. Ministerstvo školství vyčlenilo na stavbu nových škol 1,6 miliardy korun.

Na zelené louce brzy vyroste nová základní škola. Jenštejn, Přezletice a Podolanka by ji potřebovaly už v září, včas ale stát nebude. Obce teď řeší problém, kam příští rok umístit padesát prvňáků. A kvůli nové zástavbě jich bude ještě přibývat. Trojice starostů se proto shodla na založení takzvané svazkové školy.

„My jsme teď před vydáním územního rozhodnutí, máme připravené projekty a máme schválenou dotaci,“ uvádí starostka Podolanky Monika Dragounová (nestr.). „Je to obrovský kus práce, kterou ale už měli udělat ti před námi,“ poznamenává starosta Jenštejna Norbert Hlaváček (Změna pro Jenštejn).

Výstavba přijde asi na 200 milionů korun. Okolí školy na dalších 40 milionů – na silnice nebo parkoviště už se ale dotace od státu nevztahuje. „To všechno potom padá na vrub obcím a pro nás je to pochopitelně finančně neúnosné,“ říká starostka Podolanky.

Na této louce brzy vyroste nová základní škola pro děti z Jenštejna, Přezletic a Podolanky
Zdroj: ČT24

Dřív děti přijímala nedaleká základní škola v pražské Vinoři. Před dvěma lety ale vyhlásila stopstav a bere už jen sourozence stávajících žáků. „Podle počtu dětí, které máme v mateřské školce, to vypadá, že příští rok už se dostane pouze na Vinoř,“ upozorňuje ředitel vinořské školy Alfred Teller.

Z celkového počtu čtyř a půl tisíc škol v Česku je asi čtvrtina malotřídních, systém mají doplnit i svazkové školy. Obce si ale stěžují na jejich financování. „Například rozpočtové určení daní nepočítá s existencí svazkových škol a řeší se to tedy mnohem složitějším způsobem,“ uvádí Dan Jiránek ze Svazu měst a obcí.

Zatím fungují tři svazkové školy. Výstavbu tří dalších ve Středočeském kraji podpoří ministerstvo školství v rámci dotace na rozšiřování škol v okolí Prahy – kromě zmíněného svazku obcí Jenštejn, Podolanka a Přezletice má jít ještě o Ondřejov a Úvaly, kde vznikne škola pro Dobrovolný svazek obcí Povýmolí. 

Do programu ministerstva na stavbu nových škol jsou zařazeny také Rudná, Jesenice, Psáry, Čelákovice a Říčany. V Praze jde pak o okrajové čtvrtě Řeporyje a Čakovice.