Husákovy děti cvičily na jadernou válku, jejich potomci bojují s ozbrojeným útočníkem

Čeští žáci nacvičují boj s ozbrojeným útočníkem (zdroj: ČT24)

Tuzemské školy začínají klást stále větší důraz na bezpečnost. První velké změny přišly po tragickém útoku ve Žďáru nad Sázavou v říjnu 2014. Na popud ministerstva vnitra nyní školy samy čím dál častěji pořádají akce, při kterých si žáci a studenti přímo vyzkouší, jak se při setkání s útočníkem zachovat.

Generace Husákových dětí se v plynových maskách a protiatomových krytech připravovala na jadernou válku. Jejich děti ale nacvičují zcela jiné situace. Učí se bránit ozbrojenému útočníkovi, který vtrhl do školy.

Instrukce jsou v takových případech jasné. Pokud je slyšet střelba, je potřeba zabránit útočníkovi ve vstupu do třídy. V modelové situaci si to vyzkoušeli například středoškoláci z Českých Budějovic. Při únorovém cvičení podle pokynů instruktora zablokovali dveře - použili lavice i židle. 

„Ostatní vezmou telefon a volají záchranné složky, aby sdělili, kde jsou, co hrozí, co se děje,“ popisuje sled událostí instruktor Stanislav Kazbunda. Pokud podle něj dojde k situaci, kdy se útočník dostane do třídy, je jediná varianta: „Živá vlna všech věcí. Všichni, co mají něco po ruce, tak to po něm hodí.“

Podle lektora si právě ze simulace školáci odnesou nejvíc. Už od roku 2012 proto podobná školení organizují také policisté. Ti se ale zaměřují jen na učitele. Doposud si takovou simulaci útoku vyzkoušely stovky škol. 

Ministerstvo obrany pak usiluje o to, aby se ve školách více učilo, jak se zachovat při mimořádných situacích. V přírodovědě nebo občanské výchově se tak děti například učí první pomoc.

S armádními tématy pomáhají profesionální vojáci. V rámci projektu POKOS zprostředkovávají takzvané dny s armádou. Vojáci dětem vysvětlují fungování armády a seznamují je s ochrannými prostředky, tedy s plynovými maskami nebo ochrannými obleky. 

Branná výchova ve školách (zdroj: ČT24)

Video radí, jak se zachovat při útoku

Pražská policie nyní spolu s magistrátem představila také preventivní videospot  pro širokou veřejnost s názvem Utíkej, schovej se, bojuj! Video seznamuje s problematikou útoku ozbrojeného pachatele nebo pachatelů a obsahuje zásadní instrukce, jak se v takových případech zachovat.

Vydáno pod