Česko zasáhly bouřky, vytopily sklepy, ale velké škody nezpůsobily

Hasiči vyjížděli v úterý odpoledne k zatopeným sklepům i popadaným stromům. Až do večera platila výstraha před silnými bouřkami spojenými s krupobitím a také silným větrem. Nakonec ale byly mírnější, než se meteorologové obávali.

Ačkoli se výstraha týkala i Moravy a Slezska, vydatně pršelo hlavně na pomezí Čech a Moravy. V Bílém Újezdě na úpatí Orlických hor napršelo odpoledne za dvě hodiny 55 milimetrů.

Do večera se situace zklidnila, i když srážky se stále objevují. „V tuto chvíli už bouřky nemáme, ale máme ještě na řadě míst republiky déšť. Může být i vydatnější,“ řekl po jedenácté večer meteorolog František Šopko. Nejde však podle něj o přívalové deště. Prší hlavně na severovýchodě Čech od Libereckého po Pardubický kraj a také v Moravskoslezském kraji. Zejména na východě Čech, kde byly odpolední úhrny největší, platí, že kdyby se v noci rozpršelo více, mohly by se rozvodnit menší vodní toky. Podle meteorologů by proto lidé do rána měli nechat zavřená okna.

Celou zemí klátily i silné poryvy větru a sužovalo ji krupobití. Odpoledne padaly kroupy například na Táborsku nebo Strakonicku, kde se zároveň prudce ochladilo.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Přívalový déšť vytopil sklepy na Rychnovsku. „Jako když otevřou ventil.“

Prudký déšť již brzy odpoledne zasáhl Rychnovsko, zejména v okolí Týniště nad Orlicí. „Bylo to hodně rychlé, jako když nahoře otevřou ventil. Za malou chvíli spadlo skutečně velké množství vody,“ popsal týnišťský starosta Libor Koldinský.

V Týništi i na dalších místech na Rychnovsku pak zasahovali hasiči u vytopených sklepů. „První výjezd k čerpání vody ze sklepů byl zaznamenán těsně před 14:00, hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů v týnišťských ulicích Okružní, Vrchlického, Družstevní, Československé armády a v Poštovní ulici v Albrechticích,“ přiblížila mluvčí hasičského sboru Anna Kuthanová.

Hasiči také pomohli zajistit plechy na střeše domu v Třebechovicích na Královéhradecku, které se v bouři uvolnily, a zasahovali u několika stromů, které neodolaly počasí a buď spadly, nebo jejich pád hrozil.

Výstraha platila do 23 hodin

Výstraha, kterou vydali meteorologové, platila odpoledne pro všechny kraje, pro východní část Česka ji vydal ČHMÚ s vysokým stupněm nebezpečí, pro zbytek území s nízkým stupněm nebezpečí. Na západě republiky vypršelo varování ve 20 hodin, na východě až ve 23 hodin.