Člen Zemanova protokolu dál zůstává v nemocnici. Inspekce zkoumá, co dělal v policejním BMW

Člen hradního protokolu Vladimír Kruliš je stále ve Fakultní nemocnici v Brně. Zprávu o jeho propuštění, kterou v pondělí odvysílala televize Nova, vyvrátil ředitel nemocnice Roman Kraus. Kruliš se zranil při nehodě policejního BMW během prezidentské návštěvy v Jihomoravském kraji. V noci na 30. května utrpěl zlomeninu dvou obratlů.

Sportovní vůz za čtyři miliony korun, který měla policie půjčený, sjel do potoka poté, co policejní řidič kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení. Kruliš, který doprovázel prezidenta Miloše Zemana na cestě po Jihomoravském kraji, seděl na místě spolujezdce. Stále není jasné, kdo a proč povolil jet civilistovi v policejním autě.

Ředitel Tržil zatím mlčí

Podle některých médií povolil jízdu ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil, který se k tomu dosud nevyjádřil. Nehodu vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Zdravotní stav policisty, který vůz v době nehody řídil, se postupně zlepšuje. Podle médií ho už lékaři probudili z umělého spánku a muž sám dýchá.

Kruliš doprovázel prezidenta Miloše Zemana na cestě po Jihomoravském kraji. V pondělí 29. května večer údajně policie nabídla prezidentovu doprovodu ukázku policejní techniky. Mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová už dříve uvedla, že policejním vozem mohou podle nařízení ministerstva vnitra jezdit jen příslušníci bezpečnostních sborů, zaměstnanci ministerstva a policie nebo lidé, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů.