Pomoc pro ty, „kteří za nás sloužili“. Veteránský fond pečuje o tři hasiče-vozíčkáře

Reportáž: Nadační fond Regi Base pomáhá hasičům na vozíčku (zdroj: ČT24)

Nadační fond Regi Base určený primárně pro válečné veterány s trvalým zraněním přijal do péče trojici profesionálních hasičů, kteří kvůli své práci skončili na vozíku. Specialisté v kladrubském rehabilitačním ústavu se nyní snaží následky zranění co nejvíce zmírnit.

Nadační fond Regi Base v Česku funguje už šestým rokem; podnět k jeho vzniku dal nadporučík Jiří Schams přezdívaný Regi, kterého v Afghánistánu vážně zranil útok sebevražedného atentátníka. Schams skončil v kómatu, čtyři měsíce ležel v umělém spánku a lékaři mu nedávali moc šancí na přežití; po probuzení zůstal na vozíčku a před dvěma lety zemřel.

Organizace, která v názvu nese jeho přezdívku, se už za jeho života začala soustřeďovat na pomoc novodobým válečným veteránům a – jak připomíná spoluzakladatel Hynek Čech – všem, „kteří za nás sloužili“. Vedle někdejších vojáků tak jde například o policisty nebo hasiče. A právě tři profesionálové z hasičského záchranného sboru nyní našli u Regi Base pomoc.

V kladrubské péči

Libor Bohdalecký je profesionálním hasičem skoro dvacet let; při vystrojování cesty na kurzu hasičů v Teplických skalách mu podklouzla noha, spadl z deseti metrů a utrpěl zranění páteře.

Martin Šabata pracoval jako profesionální hasič od roku 2000, při nácviku požárního sportu na žebříku v průběhu služby spadl ze čtyř metrů a rozdrtil si obratle.

Robert Gyömbéry je profesionální hasič od roku 1991. Prodělal mozkovou mrtvici při operaci mozku.

Bez invalidního vozíku se ani jeden z nich neobejde. Podporu jim nyní nabídl Rehabilitační ústav Kladruby, který poskytuje komplexní rehabilitační péči klientům s těžkým poškozením pohybového a nervového ústrojí, zejména po úrazech a operacích.

Zranění hasiči využívají všechna zařízení, včetně těch robotických. „Pacientovi nabídnou ten typ pohybu, který mu chybí a který jeho svaly a nervy nezvládnou realizovat,“ doplňuje fyzioterapeut Zdeněk Váňa. Cíl hasičů je jediný – s pomocí lékařů a rodiny se znovu postavit na vlastní nohy.

Vydáno pod