Česko zasáhnou v úterý bouřky, hrozí i kroupy a přívalový déšť

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

V úterý odpoledne a večer dorazí na území celé republiky silné bouřky doprovázené nárazovým větrem o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu nebo kroupami. Hlavně ve východní části Česka mohou přinést i přívalové srážky. Déšť může ojediněle zatopit níže položená místa nebo sklepy, varovali meteorologové.

V Praze, Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Ústeckém a Libereckém kraji platí výstraha před bouřkami od úterního poledne do 21:00, ve zbytku republiky od 15:00 do 23:00.

Během přívalových srážek by mohlo napadnout až kolem 40 milimetrů vody. „Silnější bouřky hrozí více ve východní polovině republiky,“ uvedl meteorolog ČT Michal Žák.  Večer a v noci na středu pak bude bouřková činnost od západu ustávat.

Žák: Před blesky vás ochrání automobil i vlak (zdroj: ČT24)

Lidé by měli kvůli silnému větru zajistit okna, dveře, uklidit či upevnit zahradní nábytek, slunečníky a další volně položené předměty. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví a zásahem bleskem. 

Pokud je to možné, neměli by se lidé během bouřky pohybovat na volném prostranství nebo plavat ve vodě. Pomerně bezpečné je podle Žáka schovat se v autě nebo v budově s hromosvody.   

  • Během bouřky nevycházejte zbytečně ven.
  • Pokud se nacházíte venku, schovejte se. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné hromosvodem. V přírodě se můžete bezpečně schovat v hustém lese, nižším porostu nebo úzkém údolí.
  • Rozhodně se neschovávejte pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal či v menších staveních bez hromosvodu. Velké bezpečí neskýtají ani velká stavení s porušenou statikou, kde v případě úderu blesku hrozí další narušení zdiva a zřícení.
  • Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti železných konstrukcí (sloupy elektrického vedení), vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch. Nikdy se za bouřky neopírejte o zeď či skalní stěnu.
  • Během bouřky nezůstávejte na kopcích a holých pláních. Překvapí-li vás bouřka na rozlehlé holé pláni, rozhodně nepokračujte dál v chůzi a nezůstávejte ve skupině.
  • Bouřka je nejvíce nebezpečná do vzdálenosti 3 km (tj. zhruba 9 s mezi hřměním a bleskem), ale v bezpečném úkrytu raději zůstaňte až do doby, než bude bouře alespoň 10 km vzdálená (tj. zhruba 30 s mezi hřměním a bleskem).
  • Pokud vás zastihne bouřka v automobilu, nemusíte se blesku příliš obávat. V případě silných nárazů větru ale dejte pozor na padající stromy či větve, popř. zcela zastavte a přečkejte nepřízeň počasí v autě zaparkovaném na bezpečném místě.
  • Pokud bouřku doprovází i silný vítr, držte se v bezpečné vzdálenosti od vysokých stromů nebo sloupů elektrického vedení (shozené dráty mohou být stále pod proudem). Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střechy.
  • Doma nezapomeňte zavřít okna, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.)
  • zdroj: Hasičský záchranný sbor
Vydáno pod