D46 se po nehodě cisterny s nebezpečnou látkou otevřela až nad ránem, řidič byl pod vlivem drog

Mluvčí hasičů Zdeněk Hošák k průběhu odklízení nehody (zdroj: ČT24)

Dálnice D46 na Prostějovsku je již otevřena, hasičům se havarovanou cisternu podařilo odklidit nad ránem. Tah byl uzavřen v obou směrech téměř 21 hodin. Cisterna s nebezpečnou látkou havarovala mezi Držovicemi a Olšany v sobotu ráno. Hasiči látku museli komplikovaně přečerpat do náhradní cisterny.

„Dálnice byla otevřena jedním směrem ve 03:10, v obou směrech ve 03:30. Havarovanou cisternu se podařilo dostat zpět na kola před 01:00, zásah byl velmi komplikovaný,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Nehoda se stala v sobotu v 6:30 na dálnici ve směru z Olomouce na Prostějov mezi exitem Držovice a Olšany na Prostějovsku. Řidič polské národnosti byl pod vlivem drog. Při nehodě se lehce zranil. Kolem právě projížděl zdravotník, který řidiče ošetřil. Muž byl poté převezen do olomoucké fakultní nemocnice.

„Řidič, sedmačtyřicetiletý cizinec, z dosud nezjištěných příčin vjel s vozidlem vpravo mimo komunikaci na nezpevněnou krajnici. Následně se snažil dostat zpět a strhnul řízení vozidla, čímž dostal smyk a narazil do středových svodidel. Následkem nárazu se nákladní souprava převrátila na pravý bok,“ uvedla policejní mluvčí.

Podle ní policie odhadla škodu na 800 000 korun a případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti. 

O jakou látku se jedná, hasiči nechtějí upřesnit

Cisterna po nehodě zablokovala oba jízdní pruhy, z preventivních důvodů byla uzavřena dálnice v obou směrech. Podle Hošáka převážela 32 tun nebezpečné chemikálie. Její přesné označení hasiči nesdělili, uvedli pouze, že šlo o leptavou hořlavou látku. Kvůli zamezení úniku chemikálie museli nejprve vytvořit těžkou pěnu.

„Na místě zasahovala speciální technika s protichemickou ochranou včetně dekontaminace,“ doplnil Hošák. Hasiči podle něj zaznamenali na místě drobný únik látky, ale nemají prozatím informace o ohrožení životního prostředí. Dodal, že o nehodě byli vzhledem k charakteru obsahu cisterny informováni zástupci krizového štábu včetně hejtmana a primátora.

„Zásah byl velmi náročný z více hledisek. Jednak museli hasiči zasahovat v dýchací technice a v protichemických oblecích. Na místě se tak museli obměňovat zasahující hasiči, vystřídalo se zde více skupin a museli být povoláni také hasiči ze zálohy. Na místě navíc panovalo extrémní vedro, teploty byly až tropické. Zásah byl také nebezpečný vzhledem k charakteru látky,“ doplnil mluvčí hasičů a poukázal také na časovou náročnost zásahu.

Doprava byla odkláněna po vedlejších silnicích

Hasiči na místě přečerpali naftu z nádrže. Kolem 14. hodiny začali obsah cisterny přečerpávat do náhradní cisterny, která na místo odpoledne dorazila. Přečerpání dokončili kolem šesté hodiny odpolední. Znovu zprůjezdnit silnici se podařilo až nad ránem. Do té doby byla doprava odkláněna po vedlejších komunikacích.