Divadlo a ostuda, hodnotí Babiš jednání europarlamentu o českých médiích

Reakce Andreje Babiše k jednání EP (zdroj: ČT24)

Podle šéfa hnutí ANO a exministra financí Andreje Babiše bylo jednání Evropského parlamentu o riziku politického zneužívání médií v Česku divadlem, které zorganizovali poslanci TOP 09 ve spolupráci s komunisty. „Ze 751 evropských poslanců se zúčastnilo 20, potom jich tam bylo 25, většinou to byli naši,“ poznamenal k malé účasti na jednání.

„Paradoxně ti zahraniční europoslanci se mě zastávali. No a co říct na to, že český mediální svět tam zastupoval člověk z Bakalova impéria, které v minulosti dělalo rozhovory a potom je škrtalo, pan Tabery a psychicky nemocný novinář pan Šafr. Takže to je jenom politický boj a myslím si, že to dopadlo absolutně katastrofálně pro tyto lidi, kteří přenášejí politický boj z České republiky do Evropy,“ uvedl Babiš.

Babiš: Evropská lidová strana je zapojená do boje proti mně

„Nikdo se nezabývá tím, že jsem byl odposloucháván, že ty nahrávky jsou sestříhané není žádná evidence o tom, že bych já Mafru nějak ovlivňoval. Není to pravda,“ uvedl po čtvrtečním jednání EP Babiš.

Podle něj se jedná o kontinuální kampaň a boj proti jeho osobě, do kterého je zapojená i Evropská lidová strana. „Tato strana mě ve spolupráci s TOP 09 poškozuje a dlouhodobě poškozuje i naši zemi v Bruselu,“ podotkl Babiš.

Stejně mluvil i v Událostech, komentářích poslanec za ANO Martin Kolovratník. Uniklé nahrávky rozhovorů mezi někdejším redaktorem Mladé fronty Markem Přibilem, které debatu o Babišovu vlivu na média odstartovaly, pro Kolovratníka nejsou relevantní.

„Nějak pořízené nahrávky nejsou důkazem, že by Andrej Babiš systematicky nebo dlouhodobě ovlivňoval jedno médium nebo mediální dům,“ prohlásil. „Toto téma je zbytečné a nepatří do Evropského parlamentu. Bylo to pouze politické divadlo některých českých europoslanců, kteří dohánějí klesající preference před volbami,“ dodal.

  • Vlajkovou lodí je nejčtenější seriózní deník Mladá fronta DNES, který má 824 tisíc čtenářů, píše se na webu mediální skupiny Mafra. Druhým deníkem ve skupině jsou Lidové noviny, vycházející již od roku 1893 a mající zhruba 184 tisíc čtenářů. Nejmladším titulem je od roku 2008 v rámci skupiny bezplatný deník Metro, vydávaný ve všední dny v Praze a dalších 50 městech v nákladu 350 tisíc exemplářů.
  • Internetová média pak zastupuje zpravodajský portál iDNES.cz, který měsíčně navštíví v průměru 4 miliony čtenářů, a s milionem čtenářů server lidovky.cz. iDNES několikrát vyhrál anketu Křišťálová lupa v kategorii média.
  • K médiím skupiny patří Rádio Impuls, nejposlouchanější rozhlasová stanice v tuzemském éteru, a jednak dvě pražská rádia. Expres FM je moderní hudební rádio orientované na specifika metropolitního regionu se širokým záběrem žánrů. Rádio Classic FM je naproti tomu jedinou hudební stanicí na českém trhu nabízející klasickou hudbu, jazz a swing.
  • Dalším zástupcem audiovizuální divize je televizní stanice Óčko. První česká tematická televize se zaměřením na hudbu a moderní lifestyle vysílá už od roku 2002.
  • Do portfolia mediální skupiny MAFRA patří i virtuální operátor MOBIL.CZ, který začal nabízet své služby v květnu 2013.

Dopolední jednání europarlamentu o riziku politického zneužívání médií v Česku trvalo zhruba hodinu. Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová upozornila, že komise se může do věci vložit jen tehdy, když je ohrožena unijní legislativa, a to se v nynějším případě podle ní neděje.

Téma se na program europoslanců dostalo v květnu, nedlouho poté, co na veřejnost pronikly nahrávky údajně dokazující, že Babiš ovlivňoval obsah médií, která v minulosti vlastnil a která posléze předal do svěřenského fondu.

Sobotka: Dokud Babiš média neprodá, trvá riziko jejich zneužití

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude přetrvávat riziko zneužití médií, která Babiš vlastní, dokud je neprodá. Situace kolem Babiše a jeho médií, kterou se zabýval Evropský parlament, podle Sobotky reputaci Česka neprospěla. Zároveň se ale podle něj ukazuje, že Česko problém dokáže řešit.

„Kdyby Andrej Babiš nechtěl koncentrovat ve svých rukou mediální, politickou a současně ekonomickou moc, tak by k této situaci nikdy nedošlo. V okamžiku, kdy Andrej Babiš vstoupil do politiky, tak se měl rozhodnout, jestli chce být představitelem státu, voleným zástupcem občanů, nebo jestli chce být podnikatel nebo jestli chce být mediálním magnátem,“ řekl Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka k jednání EP (zdroj: ČT24)

Obdobně ve vysílání ČT24 mluvil i europoslanec za ČSSD Pavel Poc: „Pro Českou republiku bylo velmi negativní, kdy nebylo evropským partnerům jasné, co se vlastně v České republice děje. Jestli dochází ke zneužívání moci a systematickému ovlivňování médií vládou, anebo jestli je to něco jiného – aktivita, kterou dělal jeden konkrétní člověk, bohužel člen vlády. Nyní se vyříkalo, že členem vlády už není, v České republice je vláda práva a svoboda tisku. Zemi to jenom prospělo.“

Události, komentáře: Europarlament kvůli Babišovi jednal o českých médiích (zdroj: ČT24)
Vydáno pod