Novým velvyslancem v Česku by se mohl stát Steve King. Ale ten z Wisconsinu

Kandidát na post velvyslance USA v ČR není kariérním diplomatem (zdroj: ČT24)

Novým americkým velvyslancem v Česku by se podle zdrojů České televize mohl skutečně stát Steve King, republikánský politik a podnikatel ze státu Wisconsin. Žádost Američanů, kterou Washington zatím nekomentuje, teď posuzuje česká diplomacie.

Jméno Steve King se v souvislosti s obsazením postu velvyslance Spojených států v Česku objevuje opakovaně. Původně se - mylně - média domnívala, že favoritem na zisk této pozice je republikánský člen Sněmovny reprezentantů za Iowu, známý svými ultrakonzervativními názory na ekonomická a společenská témata. 

Mentor Paula Ryana

Steve King ze státu Wisconsin patří také do republikánského tábora. Ve washingtonských kuloárech sice není tolik známý jako jeho jmenovec, přesto v nich tahá za nitky. Především proto, že stojí mimo jiné za jednou z nejmocnějších amerických postav - šéfem sněmovny Paulem Ryanem.

„Šéfoval jsem všem kampaním Paula Ryana od roku 1998, co se poprvé ucházel o místo v Kongresu,“ tvrdí King.

Ryan ho považuje za svého politického mentora, navíc jeho bratr Tobin je Kingovým společníkem v podnikání.

King má vedle Ryana blízko i ke kancléři Bílého domu Reinci Priebusovi. Češi by tak získali přístup ke dvěma velmi vlivným konzervativcům.

Je pro tradiční republikánský proud

King nemá z minulosti žádné vazby na Česko, ani není kariérním diplomatem. To však není něco neobvyklého, v případě svého jmenování by se zařadil do skupiny politických velvyslanců, kterým prezident dá důvěru třeba za pomoc v předvolební kampani. Mezi Trumpovy přátele se neřadí.

„Myslím, že spíše (než z Trumpovy tradice) pochází z té klasické Reaganovy: národní obrana, obchod, rodinné hodnoty. Tradiční republikánský proud, který dominoval několik dekád - až doteď,“ domnívá se novinář Craig Gilbert, vedoucí washingtonské kanceláře Milwaukee Journal Sentinel. S Kingem se zná desítky let. Považuje ho za poctivého politika, který nikdy nevyhledával záře reflektorů. 

  • Česko po zvolení Trumpa opustil velvyslanec Andrew Schapiro, který se během svého působení v Praze dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. O místo velvyslankyně v Praze vloni krátce po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách projevila zájem jeho první manželka Ivana Trumpová, rodačka ze Zlína.