„Neúcta k řádu, právu a lidskému životu,“ diagnostikoval psychiatr Honzák obdiv ke Kajínkovi

168 HODIN: Milost pro vraha (zdroj: ČT24)

Jiří Kajínek je na svobodě. Jeho případ je vůbec nejprověřovanější v českých dějinách. Zabývaly se jím všechny soudní instance v zemi a o Kajínkově vině nikdy nebylo pochyb. Rozhodnutí Miloše Zemana omilostnit dvojnásobného vraha proto mnozí odborníci kritizují, na rozdíl od Kajínkových fanoušků. „Neúcta k řádu, neúcta k právu, neúcta v k lidskému životu,“ diagnostikoval psychiatr Radkin Honzák obdiv, který k propuštěnému jeho stoupenci mají.

„Rád bych vám všem poděkoval, že jste tady na mě čekali,“ pozdravil Jiří Kajínek dav novinářů před rýnovickou věznicí v Jablonci nad Nisou, kde si odpykával doživotní trest. „Propuštění z věznice vyvolávalo dojem, že přichází vítěz. Nebyly vidět žádné autentické emoce, které bychom očekávali,“ popsala chování omilostněného psycholožka z Policejní akademie ČR Ludmila Čírtková.

Dvojnásobného vraha, který se nepřiznal a svou vinu dodnes odmítá, kromě žurnalistů vítal dav fanoušků. Fotili se s ním, prosili ho o autogram a někteří s sebou vzali i děti. „Byl odsouzený, ale jeho, jeho fanoušci to vidí tak, že nebyl,“ vysvětlil psycholog a publicista Dalibor Špok. „To je důvod, proč na ta setkání vedou děti, protože ho nevidí jako dvojnásobného vraha,“ dodal.

Jiří Kajínek těsně po propuštění z vězení
Zdroj: ČT24

Kajínek, novinářovo dobré bydlo

Jak je Kajínek veřejností vnímán, je dáno mimo jiné i způsobem, jakým k jeho případu přistupovala média. „Překontextovali celý příběh. Z pachatele odsouzeného za dvojnásobnou vraždu udělali možnou oběť údajné nedokonalosti spravedlnosti,“ popsala Čírtková práci novinářů.

„Pro řadu novinářů, bohužel mých kolegů, se stal jakousi obchodní značkou. Články a reportáže o Kajínkovi se dobře četly a prodávaly,“ zkritizoval některé žurnalisty investigativní novinář týdeníku Respekt Jaroslav Spurný. „Hlavně se četly dobře, když byla zpochybňována vina,“ poznamenal ke článkům o Kajínkovi.

Advokát: Trhněte si nohou, vzkázal Zeman

Právě pochybnostmi o Kajínkově vině zdůvodnil udělení milosti prezident Miloš Zeman. „Moje důvody jsou obdobné, jako u některých právníků, konkrétně například u Pavla Rychetského, který říkal, že když si prostudoval kdysi spis Jiřího Kajínka, tak že mu vstávaly vlasy hrůzou na hlavě,“ argumentoval prezident.

„Připomněl bych, že otázku viny může podle Listiny základních práv a svobod rozhodovat jen soud. Takže (posuzování viny) nepřísluší do pravomoci prezidenta republiky,“ sdělil své stanovisko ústavní právník a teoretik práva z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch.

Prezidentská milost není opravný prostředek ani zastavení trestního stíhání. Rozhodnutí soudu jsou pravomocná, ale už nebude probíhat výkon trestu. Tento případ je další ukázkou toho, jaký má prezident cit pro ústavu.
Stanislav Balík
emeritní soudce Ústavního soudu

„Česká justice má celý systém, od soudů obecných až po nejvyšší soud ústavní,“ doplnil jej advokát Jaroslav Ortman s tím, že Kajínkovou vraždou se zaobíraly všechny instance. „A pan prezident jim v podstatě řekl: Trhněte si nohou, já mám na to svůj názor a bude to podle mě!“ vysvětluje si Zemanovu milost.

Je důležité říci, že pan Kajínek nedostal milost proto, že by byl nevinný. Milost dostal proto, že si odpykal velmi dlouhý trest, pan prezident došel k závěru, že není nebezpečný a trest již byl dostatečně dlouhý. Nejde o pochybnosti o vině, jde o milosrdenství vůči pachateli.
Robert Pelikán

Investigativci: Kajínek vraždil

Případ Kajínek je nejprověřovanější kauzou v zemi. Soudy o jeho vině nikdy nepochybovaly. „Rozsudek hned prvního krajského soudu, který pana Kajínka odsoudil k doživotí, má 130 stránek. Četl jsem jej s celým usnesením a je velmi přesvědčivý v tom, jak zvažuje jednotlivá pro a proti a jak se s tím vyrovnává,“ uvedl Spurný, který nepochybuje, že Kajínek mordy spáchal.

Jiří Kajínek
Zdroj: ČT24

„Jsem přesvědčený o jeho vině. Nejsem si úplně jistý, jestli u trestného činu byl sám. Je možné, že mu někdo asistoval. Ale to, že zjevně střílel on, je několikrát prokázané,“ je přesvědčen i investigativní novinář časopisu Reportér Jaroslav Kmenta.

„Proti Jiřímu Kajínkovi svědčila vedle jednoho korunního svědka, který byl postřelený, řada dalších. Dnes mají obrovský strach, co se bude dít. A to si myslím, že od pana prezidenta bylo velmi neodpovědné,“ zkritizoval milost Spurný.

Podívejte se a bojte se

Zeman navzdory rozhodnutí soudů o doživotním odnětí svobody pro dvojnásobného vraha tvrdí, že Kajínkův třiadvacetiletý trest již byl dostatečný. „Kajínek je ve vězení už 23 let. A posudky, které byly zpracovány v posledních letech jeho věznění, mluví o možnosti takzvané resocializace,“ hájil svůj kontroverzní krok.

Podle kritiků však ze Zemanovy strany nejde o akt milosrdenství, nýbrž o politický kalkul. „Kajínek je celebrita, a s touto celebritou se kandidát na prezidenta Miloš Zeman bude dostávat do časopisů, které by o něm normálně nepsaly,“ podotkla politoložka z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vladimíra Dvořáková.

„Jedním z motivů prezidentské milosti bylo ukázání moci a vyvolání strachu u lidí, kteří Zemana poslední dobou neberou příliš vážně, zesměšňují ho a podobně. Prezident ukazuje: Já mám moc. Podívejte se, bojte se!“ soudí psycholog Špok.

Falešná legenda

S propuštěním Jiřího Kajínka podle průzkumu společnosti Median pro Českou televizi souhlasí 54 procent Čechů. Za čtvrtstoletí se z vraha stala legenda. „Byl zadržen v bytě jedné dámy, zahalen v jakémsi prostěradle. To vyvolalo obrovskou pozornost. Zdá se, že získal zvláště divačky,“ připomenul sociolog médií z Fakulty sociálních studií MU v Brně Jaromír Volek.

Souhlas s rozhodnutím: milost Kajínkovi
Zdroj: OVM

„Střídání rolí, flexibilita stylu vystupování, povrchní šarm a velmi dobré manipulativní schopnosti. To všechno patří pod trs machiavelistické inteligence,“ popsala policejní psycholožka Čírtková, čím disponuje dvojnásobný vrah, že mu většina věří.

„Společnost tady oslavuje hrdinu, který má pochybnou anamnézu a minulost. Je to výpověď o tom, jaký má společnost postoj k hodnotám. Pod zdánlivým rebelstvím proti vrchnosti, což je taková česká charakteristika věčného remcání, je vlastně neúcta k řádu, neúcta k právu, neúcta v podstatě k lidskému životu,“ myslí si psychiatr Radkin Honzák.

Případ Jacka Unterwegera

Ludmila Čírtková upozornila na případ, který se tomu Kajínkovu v některých rysech podobá. Odehrál se v Rakousku. Jack Unterweger byl za vraždu prostitutky v 70. letech odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody. I on si však dokázal podmanit veřejnost a stal se celebritou.

Jack Unterweger
Zdroj: ČTK/APA/Wilhelm Schraml

Ve vězení psal knihy a za jeho propuštění bojovali i významní umělci. „Po intervencích intelektuálů, herců a podobně byl propuštěn, a dokonce působil jako reportér,“ uvedla Čírtková. Po pár měsících na svobodě však začal znovu vraždit.

„Nakonec mu bylo prokázáno sériové vraždění prostitutek a za to byl znovu postaven před soud,“ dodala policejní psycholožka. Jack Unterweger dostal znovu doživotí za vraždy dalších devíti žen. Jednou z nich byla i Češka, kterou zabil v Praze. Krátce po rozsudku v roce 1994 spáchal ve vězení sebevraždu.