Předsednictvo lidovců bude bez žen. Roithovou střídá ministr Herman

Na volebním sjezdu KDU-ČSL potvrdili delegáti v roli prvního místopředsedy Mariana Jurečku. Na pozici místopředsedů se odehrála jediná změna, dosavadní místopředsedkyni Zuzanu Roithovou vystřídal ministr kultury Daniel Herman. Byla jedinou ženou ve vedení strany.

Byl bych rád, kdybychom naprosto otevřenou normální lidskou formou dokázali lidi přesvědčit, aby nám tu podporu dali větší než doposud.
Marian Jurečka
první místopředseda KDU-ČSL

Jurečka získal 65,5 procenta hlasů, čímž v duelu porazil šéfa poslaneckého klubu Jiřího Miholu. Jurečka pak avizoval, že chce pokračovat v úspěšné spolupráci v tandemu se staronovým předsedou Pavlem Bělobrádkem.

Události ČT: KDU-ČSL zvolilo Bělobrádka opět předsedou. Mandát má silný (zdroj: ČT24)

Hlavním úkolem v nejbližší budoucnosti je podle něj získat mezi voliči podporu pro koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). „Je to věrohodná politika, politika lidí nové generace, nezatížená skandály z minulosti ‒ ani politickými, ani podnikatelskými,“ charakterizoval Jurečka spojenectví se STAN, které na sjezdu delegáti definitivně schválili.

Mihola si ovšem spravil chuť při volbě řadových místopředsedů, při které byl z kandidátů nejúspěšnější a získal 220 z 274 hlasů. Spolu s ním budou ve vedení strany zasedat Ondřej Benešík a Jan Bartošek. Nově byl také do předsednictva zvolen ministr kultury Daniel Herman.

obrázek
Zdroj: ČT24

Herman střídá Roithovou

Vystřídá tak ve vedení strany dosavadní místopředsedkyni Zuzanu Roithovou, která nezískala dost hlasů. Herman po svém zvolení řekl, že jako ministr už se jednání předsednictva účastní, a funkce tak pro něj mnoho nových úkolů nepřinese. „De facto se mnoho nezmění. De iure je to potvrzení ze strany volitelů, že to chtějí, čehož si velice vážím,“ uvedl.

Pro Benešíka hlasovalo 211 delegátů, Hermana podpořilo 202 a místopředsedu sněmovny Bartoška 188 účastníků sjezdu. Roithová sice získala nadpoloviční počet hlasů nutný pro vstup do předsednictva, ale s podporou 152 delegátů skončila až pátá v pořadí.

„Budou-li nám vytýkat málo žen ve vedení, prohlásím se za ženu“

Bělobrádek po zvolení předsednictva vyjádřil spokojenost s tím, že všichni členové vedení strany získali silný mandát. Je mu ale trochu líto, že v předsednictvu lidovců není žádná žena.

„Jsme trochu genderově nevyrovnaní, to je jediné, co mě trochu mrzí. Ale nedá se nic dělat, asi jsme tu demokracii trochu podcenili,“ podotkl. V nadsázce pak dodal, že pokud by kvůli tomu zaznívaly na adresu lidovců výhrady, je připraven prohlásit se za ženu, protože pohlaví je sociální konstrukt.