Sobotka jednal s jihočeskými sociálními demokraty o Zimolovi. Jsem trestán, tvrdí exhejtman

Události ČT: Sobotka odmítá na kandidátce lidi s nejasnostmi za sebou (zdroj: ČT24)

Jednání mezi jihočeskou ČSSD a stranickou centrálou ohledně kandidatury exhejtmana Jiřího Zimoly do sněmovních voleb budou pokračovat. Podle šéfa strany a premiéra Bohuslava Sobotky vznikly problémy kvůli nekomunikaci Zimoly s centrálou. Důvody pro mé vyřazení jsou jen záminka, abych mohl být potrestán, říká bývalý jihočeský hejtman.

Zástupci kraje podle místopředsedy krajské organizace Jaromíra Nováka na grémiu „vyslechli argumenty vedení, o kterých dosud neuvažovali“. Během příštích dnů plánuje Novák schůzku se Zimolou a v pondělí bude tlumočit výsledek páteční návštěvy Prahy na jednání krajského výboru.

„Trváme na kandidatuře Zimoly,“ uvedl Novák, současně je však podle něj třeba mluvit v kraji o argumentech, které na jednání padly. Představit je chce až svým spolustraníkům.

Sobotka považuje za hlavní, aby se situace v Jihočeském kraji uklidnila a pokračovaly tam přípravy na volby. „Co možná bylo pro kolegy nové, bylo to, že nefungovala dobře komunikace mezi vedením kraje a vedením sociální demokracie a nebylo to z důvodu, že by vedení strany nechtělo mluvit s Jihočechy, ale problém byl na straně Jiřího Zimoly, který komunikaci v posledních měsících prakticky přerušil. Myslím, že to vedlo k tomu, že jihočeská organizace se ocitla odříznutá od některých argumentů, které tam nedorazily,“ uvedl Sobotka.

Obě strany si přejí zklidnění situace

obrázek
Zdroj: ČT24

Jak celostátní, tak krajské vedení má podle Sobotky zájem, aby se situace dořešila a zklidnila. „Vedení strany nikterak nezpochybňuje osobnost lídra ani pořadí kandidátů, bylo by dobře směřovat ke zklidnění situace,“ dodal.

Předsednictvo ČSSD před týdnem vyškrtlo Zimolu z krajské kandidátky do sněmovních voleb. Jihočeská ČSSD proti tomu protestuje a hrozí dalšími odchody z kandidátky. Uvažovala i o vyvolání rozhodčího řízení, tento krok může ale učinit jen Zimola, nikoli krajské vedení sociálních demokratů.

Vedení strany Zimolu z kandidátky vyškrtlo s odůvodněním, že nechce, aby problémy, které vedly k jeho rezignaci, zatěžovaly ČSSD v předvolební kampani. Už před tím se Zimola vzdal místa lídra, chtěl jít do voleb až z posledního 22. místa.

Mám být potrestán, tvrdí Zimola

„Teď nejde o Zimolu a jeho post na kandidátce. Jsem přesvědčený, že na 22. místě jsem ničemu uškodit nemohl. Ale jde o to, jestli se členská základna nechá uspokojovat tímto způsobem řešení. A může to být precedens do budoucna. Jde o to, že centrum dělá razantní zásahy do rozhodnutí kraje nebo města,“ soudí Zimola podle kterého je vyřazení trestem.

„Nikdy jsem nezpochybnil pravomoc předsednictva do kandidátky zasáhnout. To je dané stanovami, tak jsme si to odsouhlasili. Ale vždy jsem varoval před tím, aby se tak dělo unáhleně. A mám pocit, že v tomhle případu to unáhlené a nezdůvodněné bylo. To poukazování na kauzy nebo domnělé kauzy vidím jako záminku. Jako záminku pro to, že tady se trestá Jiří Zimola,“ dodal.

Podle vlastních slov nehodlá opustit sociální demokracii. Obává se však, že současný vývoj může odradit některé voliče ČSSD. Exhejtman, který byl dodneška v zahraničí, hodlá situaci řešit v pondělí na zasedání krajského výboru jihočeské ČSSD.