Česko bude muset přitlačit v nákladech na obranu. Teď jsou vojáci na misích v Kosovu a Afghánistánu

Události ČT: Česko bude muset přidat peníze na obranu (zdroj: ČT24)

V Bruselu probíhá setkání členských zemí Severoatlantické aliance, Česká republika patří k těm členům, kteří zřejmě budou muset v dalších letech zvýšit výdaje na obranu. V současnosti se česká armáda angažuje ve dvou misích NATO – v Afghánistánu a v Kosovu, ale i jinde ve světě.

„Všichni spojenci musejí splnit to, co se dohodlo v roce 2014,“ upozornil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Tehdy se na summitu ve Walesu země NATO shodly na zastavení propadu obranných výdajů, obrácení tohoto trendu a postupném nárůstu vydávaných peněz až ke dvěma procentům hrubého domácího produktu v roce 2024.

Důvodem byla změněná situace v okolí Evropy, především stále agresivnější chování Ruska v ukrajinské krizi i vůči jeho sousedům. Na bruselském summitu to také zdůraznil prezident USA Donald Trump. „Neplatí, co by měli platit na svou obranu. To není spravedlivé vůči lidem a daňovým poplatníkům v USA,“ upozornil Trump směrem ke 23 aliančním státům.

Představitelé spojeneckých zemí mají proto na bruselském summitu slíbit, že připraví do konce roku národní plány, jak konkrétně se na dvě procenta hrubého domácího produktu chtějí do roku 2024 dostat.

Česká republika se v žebříčku výdajů na obranu mezi sedmadvaceti členskými zeměmi NATO pohybuje na dvacáté třetí. V roce 2016 přispěla 1,01 % HDP. „Vycházíme z toho, co už bylo opakovaně řečeno, to znamená do roku 2020 v rozpočtu ministerstva obrany 1,4 procenta HDP a následně do roku 2025 dvě procenta. Takto je nastavená plánovací činnost, takto je nastavená koncepce výstavby armády,“ řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Čeští vojáci se angažují nejen v Kosovu a Afghánistánu

V rámci kosovské mise působí na velitelství devět českých důstojníků. V Afghánistánu pak je okolo tří set vojáků. Největší český kontingent se 170 lidmi přebývá na letecké základně v Bagramu.

Afghánistán
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Vedle Afghánistánu a Kosova se čeští vojáci angažují také na Sinajském poloostrově, v Mali a nechybí ani v Iráku. Tam čeští instruktoři školí na základně Balad irácké piloty a pozemní personál.

Navíc na základně Al-Asad zachraňuje zraněné vojáky polní chirurgický tým. Všechno je to v rámci koalice v boji proti tzv. Islámskému státu. „Uvidíme, co přinese summit, jsme připraveni k otevřené diskuzi o dalších možnostech nasazení našich jednotek na území Iráku,“ tvrdí náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář.