ODS chce, aby sněmovna kvůli daru od Rusňáka prověřila hospodaření ANO. Babiš: Dar jsme nepřijali

Opoziční ODS vyzvala kontrolní výbor sněmovny, aby prověřil hospodaření hnutí ANO. Kvůli daru od bývalého člena hnutí Davida Rusňáka, který chybí ve výroční zprávě hnutí za rok 2014, mluví občanští demokraté o možné existenci černých fondů. Dar podle šéfa ANO Andreje Babiše hnutí nepřijalo.

Rusňák byl členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně ministra financí Babiše. Rusňákova žena za ANO zasedá v brněnské městské radě a sám podnikatel tuto sobotu oznámil, že členství v hnutí ukončil.

Rusňák věnoval brněnskému hnutí ANO dar 1,1 milionu korun, který ale není ve výroční zprávě. Babiš serveru Novinky.cz řekl, že darovací smlouva nedorazila z Brna do centrály hnutí, takže nebyla podepsána, a nemohla být v účetnictví, ani výroční zprávě. Smlouva se podle Babiše navíc týkala marketingových a podpůrných aktivit a nejsou doklady, že by byla plněna.

Kontrolní výbor bude chtít od Babiše vysvětlení

„Kontrolní výbor se informacemi zveřejněnými v médiích určitě bude zabývat, protože Poslanecká sněmovna v roce 2015 přijala usnesení, že výroční finanční zpráva hnutí ANO za rok 2014 je úplná, ale to vycházela jenom z informací, které byly poskytnuty samotnou stranou. Vypadá to tak, že podle nových skutečností ta výroční finanční zpráva je prozatím neúplná,“ řekl předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Vyzve Andreje Babiše jako předsedu hnutí, aby skutečnosti výboru osvětlil. „A určitě se poptáme i na finančním úřadu, jak je to s darem pana Rusňáka, jestli si ho uplatňoval pro odpočet pro daňové přiznání,“ dodal. Poznamenal, že nyní už by se těmito záležitostmi měl zabývat nový úřad pro dohled nad hospodařením stran, který má proti kontrolnímu výboru právo vstupovat i do účetnictví stran a hnutí.

ODS v souvislosti s darem hovoří o možné existenci černých fondů financování hnutí ANO. „Je nepřijatelné, aby milionové dary na volební kampaň nebyly uvedeny ve výroční zprávě, na základě které hnutí obdrželo státní příspěvek,“ uvedl Stanjura.

Sněmovna už rozhodla, že projedná návrh na vznik vyšetřovací komise k možnému úniku policejních spisů. Hlasovat bude také o tom, zda zbaví mlčenlivosti členy komise k reorganizaci policejních útvarů. 

Babiš: Milionový dar, který není ve výroční zprávě, ANO nepřijalo

Hnutí ANO podle svého předsedy Andreje Babiše nepřijalo dar 1,1 milionu korun od podnikatele Davida Rusňáka obviněného v případu úniku policejních informací. Smlouva o daru se našla, není ale na ní Babišův podpis, a je tak neplatná. 

 „Ta smlouva se našla v Brně. Je nepodepsaná. My jsme žádný dar od pana Rusňáka nepřijali. Nikdy,“ řekl Babiš serveru iRozhlas.cz. Smlouvu v takovém rozsahu podle něj může podepsat jenom předseda hnutí. „Já ji nepodepsal,“ dodal Babiš. Na webu hnutí se ale uvádí, že pro uzavření darovací smlouvy stačí podpis předsedy oblastní organizace.

Babišův chybějící podpis podle něj vysvětluje, proč se dar neobjevil v účetnictví ani ve výroční zprávě hnutí. „Je to nepořádek v naší krajské organizaci. Nařídil jsem v té věci audit,“ dodal šéf ANO. Audit má prověřit, jestli brněnská organizace ANO přijala věci z daru, nebo ne.

Do vazby jde osmý obviněný

Městský soud v Brně vyslyšel žádost státních zástupců a poslal do vazby osmého z osmnácti obviněných v této kauze. Vyšetřování, které vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou, se týká bývalých elitních policistů a podnikatelů. Osmého vazebně stíhaného člověka se podařilo zadržet v sobotu, protože předtím pobýval v zahraničí. Dotyčný si proti rozhodnutí o vazbě podal stížnost.

U všech sedmi lidí, kteří už dříve skončili ve vazbě, žalobci navrhovali koluzní důvod vazby. To znamená nebezpečí, že by dotyční mohli mařit objasnění trestní věci či ovlivňovat svědky, případně spoluobviněné.

Podle informací Vrchního státního zastupitelství v Olomouci padla obvinění za podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení a nadržování.

Do vazby už dříve zamířili bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský, bývalí policisté Jakub Sloup, Alexandr Jedlička, Jakub Patloka, advokátní koncipient Václav Kvíčala a podnikatelé Radek Moric a Samán Talabání.

Údajná trestná činnost měla probíhat minimálně od dubna 2009. Expolicista Ratajský, coby hlavní obviněný, ve své společnosti na zakázku nabízel servis přístupu k policejním databázím a lustracím. Ratajský údajně získával informace ze spisů, o plánovaných prohlídkách bytových a nebytových prostor, o nařízených odposleších a úkonech trestního řízení.

Od CS Solution Group si měl za získávání informací platit podnikatel, majoritní vlastník investiční skupiny DRFG a dnes již bývalý člen a sponzor hnutí ANO David Rusňák. Díky informacím od Ratajského měl chránit také své spřátelené podnikatele.