Nadace Via povznesla filantropii. Cenu dostala i žena, která přivedla tisíce dárců dřeně

Nadace Via vyznamenala při 20. ročníku udílení cen za filantropii nejsilnější filantropické příběhy Česka posledních dvaceti let. Ty nejinspirativnější ze všech ročníků vybírali lidé v on-line hlasování. Za nabádání mladých lidí k registraci mezi dárce kostní dřeně Zdenku Wasserbauerovou nebo Milana Dzuriaka, který navzdory své bolestivé nemoci vyráží na pěší a cyklistické výpravy, aby získal peníze na plnění snů nemocných dětí. Nadace je v úterý symbolicky ocenila výroční Cenou Via Bona během slavnostního večera v Pražské křižovatce.

Zdenka Wasserbauerová za poslední roky podnítila přes 10 tisíc mladých lidí, aby se registrovali mezi dárce kostní dřeně, čímž zachránila řadu lidských životů. Vysloužila si tím cenu za individuální filantropii. Co ji k tomu vedlo? Před osmnácti lety její vnuk onemocněl leukémií. Ze své nemoci se vyléčil, ale tříletý chlapec, který ležel na vedlejší posteli, zemřel. Pro účetní z otrokovické továrny na pneumatiky to byl zlom.

Většina lidí lidmi jsou

Kdyby měl chlapec dárce kostní dřeně, přežil by. Wasserbauerová zjistila, že v českém registru dárců je mnohonásobně míň lidí než třeba v Německu. Začala se tedy věnovat osvětě a nabádání mladých lidí, aby zápisem do registru dárců kostní dřeně někomu umožnili žít. V posledních dvaceti letech objížděla školy, přednášela, přesvědčovala dělníky v továrnách.

„Každý, kdo má zdravé ruce, zdravé nohy a zdravou hlavu, si může uvědomit, že je to velké štěstí, které se mu od osudu dostalo… Mělo by být povinností nás zdravých pomáhat těm, co zdraví nejsou a nějakou formu pomoci potřebují. To nesouvisí s vírou, církví, politickou příslušností, stavem konta v bance a podobně. To souvisí s lidstvím. A já věřím, že většina lidí lidmi jsou,“ říká sedmasedmdesátiletá filantropka.

Na sny nemocných vybral peníze. A probudil ospalý Jirkov

Cenu pro mladé filantropy dostal Milan Dzuriak, bývalý nadějný skokan do výšky. Sen o olympiádě vzal za své, když mu v 18 letech diagnostikovali nemoc kyčlí a krátce nato Bechtěrevovu chorobu. „Ztratil jsem věc, ve které jsem vynikal a kterou jsem žil,“ vzpomíná Milan. Z flámování a nejistoty se dostal až nápadem, že zkusí porážet vlastní bolest a bude pomáhat jiným lidem se zdravotními problémy.

Milan Dzuriak
Zdroj: Nadace Via

Na své první Cestě proti bolesti objel na kole Česko a žádal lidi, aby posílali peníze na dobročinnost. Jeho kamarád Matyáš, který trpí svalovou dystrofií, snil o tom, že se podívá do Paříže. Zdeněk zase chtěl nový elektrický vozík, protože bydlí na kopci a rodiče se s ním museli tahat znovu a znovu nahoru. Obě přání Milan Dzuriak s příspěvky od dárců splnil.

Své dobročinné expedice ale neukončil, jeho druhá cesta vedla pěšky ze Sněžky do rodného Jirkova. Na plnění snů ostatním nemocným vybral 190 tisíc korun. Jeho Cesta proti bolesti měla i jeden nečekaný dopad. Milan probudil severočeský Jirkov, kde žít není vždycky snadné. Čekalo na něj plné náměstí.

122 oceněných jednotlivců za 20 let

Ocenění „Filantropie v regionech – Cena České televize“ obdržel Jan Školník a firma Hobra-Školník, která řadou projektů a aktivit probouzí odlehlý region Broumovska. Cenu pro Dobrou firmu pak získala ČSOB za dlouhodobou a promyšlenou podporu řady dobročinných projektů.

Za posledních dvacet let Nadace Via ocenila 122 jednotlivců a firem. Z nich odborná komise vybrala dvacet nejsilnějších příběhů, a to ve čtyřech zmíněných kategoriích. Z těchto příběhů zvolila veřejnost v on-line hlasování ty, které ji nejvíce zaujaly.

„Příběhy Ceny Via Bona ukazují, kam se filantropie v Česku od revoluce posunula. Zatímco před dvaceti lety firmy i jednotlivci teprve zjišťovali, co pojem filantropie znamená a přináší, v současnosti jsme mnohem dál. Filantropové uvažují promyšleněji a pomáhají dlouhodobě,“ říká programový ředitel Nadace Via Jan Gregor. „Letošní Cena Via Bona je tak symbolickou oslavou toho, kam se filantropie v Česku za posledních dvacet let posunula,“ dodává.

Vydáno pod