Sobotka doufá, že ještě tento týden dojde ke jmenování Pilného ministrem

Prezident Miloš Zeman přijme kandidáta na post ministra financí Ivana Pilného v úterý v 16:30. Setkání se uskuteční na Pražském hradě. Uvedl to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá, že ještě během tohoto týdne dojde k odvolání Andreje Babiše a jmenování nového ministra.

Zeman už minulý týden prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že nemá námitky proti návrhu na jmenování Pilného novým ministrem. Ovčáček k tomu dodal, že jeho jmenování lze očekávat během tohoto týdne.

Ještě předtím se ale prezident sejde se stávajícím ministrem financí Andrejem Babišem. Přesný termín zatím Hrad neoznámil. Termín schůzky prý neví ani Babiš: „Nevím to ještě. Pan prezident avizoval tento týden, tak čekám na termín,“ podotkl s tím, že přesný čas, kdy ministerskou funkci opustí, bude záležet na Zemanovi.

Premiér Sobotka po jednání vlády řekl, že vychází z informací, které Hrad zveřejnil minulý týden. „Že v průběhu tohoto týdne by měl být jmenován nový ministr financí. Čili očekávám, že tato informace bude potvrzena konkrétními kroky během tohoto týdne,“ uvedl.

Návrh na odvolání Babiše Sobotka zdůvodnil podezřeními z obcházení daní či ovlivňování médií. Hnutí ANO jako náhradu navrhlo dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Premiér však tyto návrhy odmítl. Vyčítal jim přílišnou blízkost k Babišovi či jeho někdejšímu holdingu Agrofert. ANO poté navrhlo do čela ministerstva financí právě Pilného. 

Komárek: Panovaly obavy, že bude premiér Andreje Babiše kriminalizovat

„Celá ta hra byla o tom – a to říkám jako bývalý politický komentátor – jestli na Babišovo místo na ministerstvu dosedne Babišův člověk, nebo Sobotkův člověk. A Babišova obava byla jednoduchá: když tam dosedne Sobotkův člověk, tak v rámci toho brutálního útoku, který premiér proti šéfovi ANO rozpoutal, nebylo vyloučené, že bude Andreje Babiše kriminalizovat,“ uvedl v pořadu Hyde Park ČT24 poslanec ANO Martin Komárek. 

Ke sporům okolo odvolání či neodvolání ministra financí pak bývalý komentátor dodal: „Názor pana Ovčáčka je ústavně irelevantní. Důležité je, co udělá Miloš Zeman. Ten hraje svoji hru, ale je to racionální politik, který prožil celý náš moderní vývoj, a není důvod, proč by neodvolal Andreje Babiše.“

Jeho nástupce v čele ministerstva je podle Komárka dobrou volbou: „V osobě Ivana Pilného tam dosedne – teď záměrně neřeknu Babišův člověk, ale odborník za ANO. Člověk, který má morální kredit a který je slušný,“ dodal Komárek ve vysílání ČT24.  

  • Narodil se 6. července 1944 v Praze, vystudoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze.
  • Zakládal českou pobočku Microsoftu, v letech 1992 až 1998 byl generálním ředitelem Microsoftu ČR; poté působil jako prezident Sdružení pro informační společnost, v letech 2000 až 2001 byl předsedou předsednictva Českého Telecomu, v letech 2001 až 2002 ředitel telekomunikační společnosti eTel; je či byl společníkem či členem statutárních orgánů řady firem a organizací, mimo jiné byl prezident platformy Tuesday Business Network, je zakladatelem a iniciátorem projektu Learn2Win a založil obecně prospěšnou společnost Pracujme chytřeji.
  • Od roku 2014 je členem hnutí ANO, v letech 2009 až 2012 působil v neparlamentní politické straně Občané.cz, jejímž byl spoluzakladatelem a místopředsedou.
  • Je autorem několika knih (např. Jak si říct o peníze, Máte na víc! Probuďte svůj mozek, Příště spadni líp!, Manéž informačního věku, Aby vám neuplavalo mejdlo).
  • Krajským sněmem hnutí ANO na Vysočině byl schválen do čela kandidátky pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny. V roce 2013 byl lídrem kandidátky hnutí v Královéhradeckém kraji.
  • Je ženatý, má čtyři děti.
  • Pokud se stane členem vlády, bude jejím nejstarším členem. Je o deset let starší než dosavadní seniorní ministr Andrej Babiš, jehož nahradí. Více životních zkušeností má i oproti prezidentu Miloši Zemanovi, byť pouze o necelého čtvrt roku.