Silničáři chystají rozšíření nejvytíženějších úseků dálnic o další dva pruhy

Události: Rozšíření dálnic ve vytížených úsecích (zdroj: ČT24)

Za šest let přibylo na hlavních tazích dálnic v průměru 21 procent aut. Silničáři už proto na nejvytíženějších místech začali chystat rozšíření o další dva pruhy.

Například hradecká dálnice D11 bývá ráno před Prahou úplně plná. Za posledních šest let tu provoz zesílil téměř o desetinu. Podle silničářů je proto třeba přidat další pruh.

Na rozšíření je ovšem potřeba asi šest metrů místa. Na D11 mají silničáři výhodu, že je tam poměrně široký středový pás. Normálně mívá kolem pěti metrů, tady je to dvanáct.

„Je to dobře, že změnili přístup, ale když se podíváme na současný stav, tak už je to pozdě. Ty komunikace měly už dávno stát,“ soudí mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka. 

Většina míst, kde se začalo chystat rozšíření, je v okolí Prahy. S jednou výjimkou. Třetí pruh by měla dostat i D1 na příjezdu do Brna. V nejvytíženějším místě zde projede už téměř 70 tisíc aut. Také je to jediná část, kde už silničáři stanovili i termín.

„Pokud příprava půjde dobře, tak budeme pracovat a rozšiřovat mezi roky 2021 a 2026,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Janý Rýdl.

Aby třetí pruh skutečně pomohl, budou muset své chování změnit i řidiči. Na úsecích, kde už je, totiž velká část z nich jezdí jen v tom prostředním a ten pravý ignoruje. Příliš to neřeší ani policie.

Dálnice
Zdroj: ČT24