Zaorálek: Dopis Pekingu o mučení novinářů byl správný, Zeman o něm ale měl vědět

Při přípravě své zahraniční cesty do Číny měl mít prezident Miloš Zeman od Černínského paláce informaci, že český velvyslanec v Pekingu Bedřich Kopecký podepsal dopis diplomatů z několika západních zemí, kteří Peking vyzvali k dodržování lidských práv. V televizi Prima to řekl šéfdiplomat Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dopis, který čínskou stranu podráždil, Kopecký podepsal se souhlasem MZV, ovšem bez vědomí Hradu.

Jak již dříve napsaly Lidové noviny, Kopecký dopis podepsal v půlce února. Zemana podle deníku nejvíc překvapilo, že o kroku nevěděl, i když má jinak vztahy s Čínou plně pod kontrolou. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nebyl dopis konzultován.

„Šlo o to, že 11 států, mezi nimi i Česká republika, prostě zvedly to, co bylo dokonce běžně i v čínských médiích, že je podezření, že jsou mučeni někteří novináři. A my jsme jenom řekli, nic víc, jenom aby se to vyšetřilo,“ uvedl Zaorálek, podle něhož nešlo o kritiku Číny, ale o společné stanovisko původně všech členských států EU.

Lidská práva jsou součásti dialogu

„Tam, řekněme, chyběly informace. To je jediná věc, kterou bych uznal, že když se připravuje cesta prezidenta, tak takové věci se musí zvažovat. A tam určitá, řekněme, chyba, byla. To uznávám,“ konstatoval. „Pokud to prezident chápe tak, že v době přípravy jeho cesty o tom měla být informace, tak má pravdu,“ připustil Zaorálek.

Dodal však, že si nikdy dialog s Čínou nepředstavoval jako jednostrannou věc, kdy se česká strana nebude mít možnost vyjádřit například k porušování principů vzájemné spolupráce. Uvedl také, že když přiletěl na svoji první pracovní návštěvu Číny, třetina rozhovorů, které vedl se svým protějškem, se týkala ochrany lidských práv. „A říkal jsem mu, že toto bude součástí našeho dialogu,“ uzavřel Zaorálek.

Výrok o likvidaci novinářů

Zeman se při cestě do Číny nevyvaroval kontroverzí. Byl kritizován za svůj výrok právě na adresu novinářů. Pronesl jej během setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, s nímž jednal v Pekingu.

„Jsou tady jiní novináři? Novinářů je příliš mnoho, je třeba je likvidovat,“ řekl český prezident Putinovi při příchodu do jednacího sálu. Ruský prezident odvětil: „Není třeba likvidovat, ale snížit jejich počet, to ano.“

Část politické reprezentace se vůči Zemanovým slovům o novinářích ohradila. Ministr zahraničních věcí Zaorálek je označil za nepodařený vtip a chce o nich se Zemanem hovořit. Výrok českého prezidenta zaznamenala mimo jiné evropská platforma Mapping Media Freedom, která se zabývá ochranou novinářů a která kvůli Zemanovým slovům podala podnět Radě Evropy.

Bonmot, vysvětlil mluvčí

„Novináři zásadně nikdy bonmoty nechápou. Očekávám teď trapně pohoršené komentáře a rozhořčené reakce politiků, kteří se k médiím rádi lísají,“ nechal se na sociálních sítích slyšet hradní mluvčí.

Pochopení pro prezidentův „bonmot“ neprojevili ani ruští novináři. Vzpomínají totiž na Annu Politkovskou zastřelenou ve vlastním domě nebo na Olega Kašina téměř ubitého baseballovou pálkou. Dále na zmrzačeného Michaila Beketova, který později zemřel v nemocnici, a mnoho dalších, u nichž padlo podezření na politickou objednávku. V lepší situaci se nenacházejí ani čínští žurnalisté.