Poslanci schválili studium čínské medicíny. Česká lékařská komora ostře protestuje

Události: Tradiční čínská medicína jako zdravotnické povolání (zdroj: ČT24)

Senátoři mají v červnu rozhodnout, zda se tradiční čínská medicína stane novým studijním oborem. Návrh, který již schválili poslanci, má uzákonit vzdělávání pro terapeuta a specialistu východního lékařství. Proti je Česká lékařská komora (ČLK). Podle jejích zástupců by šlo o nebezpečný průlom, který by čínské léčitele povýšil na úroveň klasické západní medicíny.

Klinika čínské medicíny v pražských Kobylisích poskytuje své služby již deset let. Akupunkturu tu využívá stále více lidí. „Naši klienti jsou od úplně malinkatých miminek, teď jsem tady měla desetidenního chlapečka, až po devadesátileté pacienty,“ řekla vedoucí lékařka kliniky Dagmar Komárková.

Komárková vystudovala lékařskou fakultu a pracovala v nemocnici na interně. K čínské medicíně se dostala na mateřské dovolené, kdy s její pomocí začala léčit svoje vlastní děti. „Vystudovala jsem školu tradiční čínské medicíny tady v Čechách, která trvala čtyři a půl roku. Potom jsem byla opakovaně na stážích v Číně. Pak jsem se akupunkturu učila ještě v Americe,“ popsala své vzdělání.

Studium tradiční čínské medicíny stát zatím nikterak neuznává. To by se ale mohlo změnit. Podle poslaneckého návrhu by terapeut čínské medicíny musel vystudovat tříletý bakalářský obor, specialistu by čekalo pět let magisterského studia. Lidem s už absolvovaným zdravotnickým vzděláním by stačil navíc jen kvalifikační kurz.

Studium tradiční čínské medicíny
Zdroj: ČT24

V případě přijetí změn by studium tradiční čínské medicíny mělo probíhat na vysokých školách. Zřejmě ale na jiných než lékařských fakultách. „Lidi, co tady studují, se nebudou bát, že jim zítra někdo zavře ordinaci. Budou vědět, jaké jsou jejich kompetence. Doposud čínskou medicínu mohl dělat a deklaroval, že dělá, každý, kdo prodával ženšenové žvýkačky,“ argumentoval lektor čínské medicíny Jozef Lucký.

Komora je proti

Aby návrh zamítli, apelovali na poslance lékaři dopisem. Česká lékařská komora v něm upozorňuje, že léčitelství nepatří mezi zdravotnická povolání a to platí i pro čínskou tradici. Poslaneckou sněmovnu však dopis nepřesvědčil. „Nechť tedy stát připraví zákon o léčitelích a reguluje všechny léčitele. Vždyť vedle těch čínských zde máme také naše babky kořenářky,“ poznamenal prezident ČLK Milan Kubek.

Autorem návrhu na uzákonění terapeutů čínské medicíny je poslanec hnutí ANO a lékař Rostislav Vyzula. Podporuje ho i ministerstvo zdravotnictví, které výtky komory odmítá. „Určitě nenahradíme západní medicínu východní, ale bude to jakési komplementární doplnění,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula s tím, že služby čínských léčitelů by nebyly hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.